Rusii au ramas cu ochii la cer: dupa cursa spatiala din '50, acum vor pe Marte

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 17:12
2224 citiri
Rusii au ramas cu ochii la cer: dupa cursa spatiala din '50, acum vor pe Marte

Pe 12 aprilie 1961, Rusia a castigat cursa spatiala a secolului XX, trimitandu-si primul cosmonaut Iuri Gagarin in spatiu timp de 108 ore la bordul navei spatiale Vostok. Cincizeci de ani mai tarziu, presedintele tarii, Dimitri Medvedev vorbeste despre urmatoarea cursa in spatiu: un motor nuclear care sa zboare spre Marte.

"Noi inca speram ca vom putea calatori pe alte planete. Nu stiu cat de curand se va putea realiza acest obiectiv insa omul va visa intotdeauna la explorarea spatiului cosmic", a declarat Medvedev  cu ocazia celebrarii Zilei cosmonautului, dedicata lui Iuri Gagarin.

Presedintele rus a adaugat ca explorarea spatiului cosmic aduce beneficii stiintifice si practice pentru intreaga lume.

In "era sovietica", concurenta cu SUA a impins Moscova sa investeasca masiv in tehnologiile necesare explorarii spatiului cosmic.

Astazi, este mult mai probabil ca Rusia sa se alieze cu SUA si cu alte tari puternice pentru a explora spatiul cosmic.

Medvedev vorbeste despre zborul cu echipaj spre Marte ca fiind un salt urias pentru omenire.

Populatia Rusiei vede cu greu o legatura intre explorarea spatiului cosmic si economia nationala.

Guvernul rus este convins ca investitiile in "ultima frontiera" sunt extrem de importante pentru evolutia tarii.

Bugetul alocat Roscosmos pe 2011 este in valoare de 3,5 miliarde de dolari, de trei ori mai mare decat in 2007.

Medvedev a repetat de mai multe ori ca investitiile in cercetarea spatiala reprezinta o modalitate de a diversifica economia Rusiei.

In prezent, Rusia este dependenta de industria petrolului, a gazelor si a mineritului.

Spatiul poate fi o modalitate prin care Rusia se poate automotiva.

Odata cu celebrarea a 50 de ani de cand Gagarin a pasit pentru prima oara in spatiu, premierul rus Vladimir Putin a propus Ucrainei sa-si uneasca fortele pentru constructia Centrului Spatial Vostochny, in valoare de 800 de milioane de dolari, un centru pentru lansarea rachetelor spatiale.

In iunie anul trecut, Roscosmos a demarat un program de simulare a unui zbor pe Marte. Trei rusi, doi europeni si un astronaut chinez au fost izolati timp de 17 luni intr-un ansamblu de 18.800 de metri patrati.

Rusia va avea nevoie de o noua racheta pentru a-si indeplini visul de a ajunge pe Marte, insa si de un centru de lansare, cel mai devreme in 2018.

In ultimii 2 ani, Rusia a cerut ajutorul NASA pentru un zbor cu echipaj pe Marte.

NASA are nevoie de un buget de 18,7 miliarde de dolari pentru anul viitor, cu 300 de milioane mai putin decat targetul de finantare vizat pentru acest an.

Prin urmare, rusii si-au indreptat atentia catre China, care a facut primul zbor de succes in spatiu cu un echipaj in 2003 la bordul navei Shenzhou. Chinezii au planuri marete ca pana in 2013 sa trimita o nava pe luna.

Gagarin nu a ajuns niciodata pe luna.

Pe 27 martie 1968, Gagarin a fost ucis intr-un accident aviatic, in timpul antrenamentelor.

Cenusa cosmonautului a fost ingropata in Zidul Kremlinului din Moscova.

ONU a ales ca 12 aprilie sa fie Ziua Mondiala a Aviatiei si a Cosmonauticii.

Intre timp, in SUA, presedintele Barack Obama a incheiat programul "Constellation", initiat de presedintele George W Bush.

Programul a fost conceput pentru construirea unor nave spatiale destinate zborurilor spre luna pana in 2020, insa aceasta decizie a fost aspru criticata de NASA.

Fara sprijin guvernamental pentru lansarea rachetelor, programele spatiale ale Statelor Unite ar putea fi transferate firmelor private.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cosmonautul iuri gagarin, #cursa spatiala, #dimitri medvedev, #economia rusiei, #nasa, #nave spatiale, #programul nave spatiale sua, #rachete, #rusia, #spatiul cosmic, #sua , #stiri Barack Obama