Rusia vrea sa-si consolideze relatiile economice cu SUA

Marti, 22 Iunie 2010, ora 12:27
1552 citiri
Rusia vrea sa-si consolideze relatiile economice cu SUA

Moscova vrea sa-si consolideze relatiile cu Washingtonul, intensificandu-si cooperarea in domeniul economic si al inaltei tehnologii cu ocazia unei vizite in Statele Unite a presedintelui rus, Dmitri Medvedev, a anuntat luni consilierul sau diplomatic, relateaza Mediafax.

"Evolutiile bune in domeniul politico-militar si in privinta cooperarii regionale trebuie insotite de progrese reale in sectorul economic", a declarat Serghei Prihodko intr-o conferinta de presa.

Medvedev va vizita miercuri Silicon Valley si sediile companiilor Twitter, Cisco, Apple si Yandex.

De asemenea, se va intalni cu oficiali din conducerea Universitatii Stanford, a precizat Prihodko.

"Este foarte interesanta fuziunea potentialului american din domeniul stiintific si tehnologic cu posibilitatile pietei ruse pentru a le folosi in proiecte reciproc avantajoase, inclusiv participarea americanilor la crearea unui centru de inovatii la Skolkovo", in suburbia Moscovei, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Dmitri Medvedev a facut inovatia una din prioritatile Rusiei si a lansat construirea unui "oras al inovatiei" la Skolkovo, echivalentul rus al Silicon Valley.

Presedintele rus va avea joi negocieri cu omologul sau american, Barack Obama, cat si cu oficialii Camerei Reprezentantilor si ai Senatului.

"Ratificarea tratatului privind dezarmarea nucleara START, problema scutului antiracheta, cat si situatia din Iran, Kirgizstan, Afganistan si din Coreea de Nord vor fi pe ordinea de zi", potrivit lui Prihodko.

Relatiile ruso-americane cunosc o faza de reinnoire dupa semnarea la 8 aprilie, la Praga, a noului tratat pentru dezarmare START de catre presedintele rus, Dmitri Medvedev, si cel american, Barack Obama.

Tratatul concretizeaza angajamentul celor doua tari pentru diminuarea considerabila a arsenalelor lor nucleare strategice.

Mai multe declaratii comune, in special privind stabilitatea strategica si colaborarea in domeniile de inovatie, urmeaza sa fie semnate.

Cele doua parti colaboreaza de asemenea pentru elaborarea unei declaratii comune privind situatia Kirgizstanului, o fosta republica sovietica din Asia centrala, afectata in ultimele luni de violente si care gazduieste atat o baza militara rusa, cat si una americana.

Potrivit lui Prihodko, Moscova si Washingtonul isi vor exprima "ingrijorarile" in acest sens, dar fara sa fie evocate bazele. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusia, # relatii, # sua , #stiri Barack Obama