Presa internationala - China, din ce in ce mai importanta in tabloul global

Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 14:36
1338 citiri

Pana cand presedintele american, Barack Obama, a anuntat noul sau proiect privind restrictiile impuse bancilor, stirile macroeconomice ale saptmanii au fost dominate de catre China. De la temerile privind posibilele efecte ale limitarii creditarii, pana la cresterea economica neasteptat de mare pe care a anuntat-o, informatiile despre China au ocupat prima pagina, noteaza o analiza Financial Times.

Strategii economici pretindeau cu ceva timp in urma ca atunci cand economia americana stranuta, pietele din restul lumii se imbolnavesc. In momentul de fata, insa, un stranut economic al Chinei ar avea aproape acelasi impact. Principala intrebare pentru investitori este daca aceasta crestere este una sustenabila sau doar o ridicare de moment care, in cele din urma, se va corecta.

"Daca toata lumea va ajunge sa creada ca economia mondiala este corelata cu piata chineza, atunci vor tranzactiona in functie de acest fapt iar simpla ipoteza va deveni realitate", a explicat Rick MacDonald, director de investitii si cercetare la Action Economics, care considera ca aceasta crestere si-a atins maximul si ca autoritatile chineze vor avea multa bataie de cap cu enorma cantitate de bani care se misca in pietele de marfuri si de valute, in China.

Un aspect al acestei probleme este faptul ca economia chineza a crescut cu peste 10 procente in ultimul trimestru al acestui an. Apetitul extins pentru materii prime al acestei economii a afectat pietele de marfuri de peste tot in lume. Iar semnificatia acestui fapt pentru pietele forex globale este data de faptul ca moneda chineza este mentinuta la un curs artificial, scazut, iar rezerva valutara de 2.4 trilioane dolari a Chinei a fost construita prin intermediul mentinerii unei valori scazute a yuanului.

Dispunand de rezerve enorme de dolari lichizi, China isi permite sa mentina valoare propriei monede la niveluri suficient de scazute pentru ca marfurile pe care le exporta sa poata face fata oricarei concurente. Mentinerea acestui curs scazut inseamna crestere masiva pentru China, pe de o parte, si periclitarea productiei locale in tarile in care exporta marfuri, pe de alta parte.

Totusi, in acest moment, majoritatea analistilor se asteapta la o schmbare fundamentla sub aspectul relatiilor cu China.

In ultimele decenii, investitorii au privit Statele Unite ca fiin economica care ii trage pe ceilalti din recesiune si si-au concentrat toata atentia pe aceasta economie. De data aceasta, insa, impulsul vine din China care a depasit criza financiara cu mult mai mult succes decat se asteptau initial multi analisti, fortand in felul acesta lumea financiara occidentala sa-si schimbe orientarea si pardigmele de analiza.

"Cand analizezi valoarea adaugata pe care China o aduce cresterii globale, impactul este mai mare decat in oricare alt caz", explica Rob Carnell, economist sef la ING. "Ceea ce vad pietele in momentul de fata este faptul ca economia chineza produce o crestere impresionanta, iar acest fapt nu se mai repeta nicaieri. Deci daca perspectivele Chinei se modifica, acesta este un fapt foarte important".

Acest fapt a fost cat se poate de clar saptamana aceasta, cand o limitare oficiala a creditarii in China a determinata scaderi ale burselor peste tot in lume, in conditiile in care investitorii se tem ca aceste masuri pot plafona cresterea.

La inceputul lunii ianuarie, China a ridicat nivelul de rezerve minime obligatorii pentru banci, reducand in felul acesta nivelul de credite care pot fi acordate, in conditiile in care acest nivel este un procent fix, un multiplicator al cifrei care reprezinta depozitul minim obligatoriu. Efectul imediat a fost o scadere a preturilor marfurilor si actiunilor pe pietele asiatice, pe fondul temerilor ca o creditare incetinita afecteaza direct capacitatea de crestere economica.

Pentru pietele de marfuri, importanta Chinei este clara: preturile materiilor prime s-au miscat corelat cu diponibilitatea de cumparare a Chinei. China este, pe de alta parte, centrul a doua dezbateri privind pietele valutare, dezabateri cu efecte consistente pentru economia globala: problema cursului pentru yuan si mentinere acestuia la un nivel scazut artificial, problema cu impact direct asupra capacitatii de export a Chinei, si problema diversificarii rezervelor valutare care sunt in prezent, preponderent, in dolari americani, ceea ce va avea un impact direct asupra cererii de dolari, la nivel mondial si, implicit, asupra datoriei externe americane.

Principala problema pe care toti participantii la piata si-o pun este in ce masura cresterea Chinei este sustenabila in continuare si nu este doar o crestere de moment, un balon speculativ care se va sparge cu efecte dezastruoase. "China nu detine instrumentele fine de politica fiscala specifice occidentului si utile pentru reglarea creditarii", a explicat Rob Carnell. "Acest fapt mareste temerile ca nivelul de creditare sa nu scada de la foarte rapid la aproape de 0, ceea ce ar deschide posibilitate ca economia sa evolueze deosebit de urat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#china, #economie, #banci , #stiri Barack Obama