Premierul grec i-a cerut lui Obama sa actioneze impotriva speculatorilor din piete

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 12:31
1053 citiri
Premierul grec i-a cerut lui Obama sa actioneze impotriva speculatorilor din piete

Premierul grec George Papandreou i-a cerut marti presedintelui american Barack Obama sa actioneze impotriva speculatorilor acuzati ca au agravat criza financiara din Grecia, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Primit de presedintele american intr-un moment in care Grecia se confrunta cu o grava criza sociala, la doua zile de o greva generala organizata de sindicate ca forma de protest fata de masurile de austeritate adoptate de guvern, premierul grec nu a primit nicio promisiune de ajutor financiar din partea Statelor Unite.

Insa Papandreou a declarat ca Obama a raspuns in mod "pozitiv" la solicitarea privind speculatorii.

"Am primit un raspuns pozitiv" din partea presedintelui Obama, ceea ce inseamna ca "subiectul va fi pe ordinea de zi a urmatoarei reuniuni G20" de la sfarsitul lunii iunie, de la Toronto, a precizat Papandreou.

Premierul elen a sustinut ca nu a cerut ajutor financiar din partea Statelor Unite, iar Casa Alba a subliniat ca nu se pune problema sa intervina.

"Aceasta problema priveste Uniunea Europeana", a declarat Robert Gibbs, purtator de cuvant al administratiei prezidentiale americane.

"Este o problema pe care europenii pot si trebuie sa o rezolve", a completat el.

Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, prezent de asemenea la Washington, a declarat ca tara sa nu vrea sustinere financiara, ci "o mai mare transparenta" in pietele financiare, subliniind ca este nevoie de "un raspuns mondial" la aceasta problema.

Luni, Papandreou a facut apel la Statele Unite si la Uniunea Europeana pentru a transmite un mesaj clar - "ajunge!" - speculatorilor care profita de criza din Grecia.

"Speculatorii fara scrupule castiga miliarde in fiecare zi, pariind pe problemele de deficit cu care se confrunta Grecia", a declarat el, intr-un discurs sustinut la Brookings Institution din Washington.

"Aceleasi institutii financiare care au fost salvate cu banii contribuabililor fac acum averi de pe urma problemelor din Grecia", a subliniat Papandreou, vizand, fara sa numeasca, anumite banci din SUA, precum Goldman Sachs, suspectate ca au facut speculatii pe seama Greciei. 

#premier, # grec, # obama, # speculatori, # piete , #stiri Barack Obama