Paul Krugman: Grecia are 50% sanse sa iasa din zona euro

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 16:22
1687 citiri
Paul Krugman: Grecia are 50% sanse sa iasa din zona euro

Economistul american Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel in 2008, apreciaza ca probabilitatea ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro este de 50%, potrivit publicatiei elvetiene Le Temps, precizeaza Mediafax.

"Exista o sansa din doua ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro. Nu inteleg cum programul de austeritate impus de Fondul Monetar International (FMI) poate functiona", a afirmat Krugman, totodata consilier al presedintelui american Barack Obama si profesor la Universitatea din Princeton.

El estimeaza ca datoria Greciei va continua sa creasca pana in 2015, cand va ajunge la aproape 150% din Produsul Intern Brut, in pofida eforturilor si sacrificiilor cerute de autoritati populatiei pentru revitalizarea finantelor.

"Chiar daca Atena reneaga azi datoriile, asa cum a facut Argentina in 2001, problemele vor persista deoarece cheltuielile publice depasesc cu mult veniturile. Va persista o mare nevoie de ajustare", a adaugat economistul.

Totodata, Krugman considera ca nici Spania, si nici Irlanda, state de asemenea confruntate cu probleme financiare, nu pot fi comparate cu Grecia, in conditiile in care aceste tari s-au comportat bine in ultimii ani.

Gecia a avut un comportament iresponsabil si a trisat timp de un deceniu, a mai spus el.

#cheltuieli, #euro, #financiare, #grecia, #krugman, #probleme, #zona , #stiri Barack Obama