Parteneriat economic China - SUA?

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 12:29
1563 citiri
Parteneriat economic China - SUA?

Presedintele chinez Hu Jintao a sosit la Washington marti, urmand ca miercuri sa se vada cu Barack Obama pentru a discuta despre comert si o serie de alte chestiuni, printre care dosarul nord-coreean, relateaza CNN, transmite NewsIn.

Presa chineza a informat ca Hu va sublinia cum un parteneriat constructiv intre cele doua puteri poate fi reciproc benefic si poate asigura stabilitatea in Asia si in lume, in pofida diferentelor de opinie dintre Beijing si Washington.

Hu se va intalni si cu legislatori de rang inalt si oameni de afaceri. Dupa Washington, el se va duce la Chicago.

Intalnirea de miercuri dintre cei doi lideri va interveni in conditiile criticilor potrivit carora Banca Poporului din China, controlata de guvern, subevalueaza artificial yuanul, scazand costul exporturilor chineze, ceea ce ar oferi un avantaj pe piata internationala.

Saptamana trecuta, secretarul Trezoreriei Timothy Geithner a declarat ca China trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a rezolva problema monedei sale subevaluate si a dependentei de exporturi, adaugand ca acest lucru ar fi in interesul Beijingului, pentru ca ar permite tinerea sub control a inflatiei.

Democratii din Senat si-au reluat saptamana aceasta eforturile de a contracara tarile care isi manipuleaza monedele, avand in special China in vizor. Un proiect de lege depus luni de senatorul Charles Schumer si de alti doi democrati prevede impunerea de penalitati pentru aceste state.

Senatorii au explicat intr-o conferinta de presa ca politicile comerciale ale Chinei, precum si controlarea monedei, submineaza producatorii americani si duc la desfiintarea de locuri de munca in SUA.

"Moneda Chinei este ca o cizma pe gatul recuperarii economice a Americii", a spus Schumer.

Insa Hu a respins argumentul ca stabilitatea pretului este un motiv pentru aprecierea yuanului, declarand pentru Washington Post si Wall Street Journal ca inflatia chineza este "moderata si controlabila".

Intr-o tentativa de a atenua tensiunile inainte de intalnirea lui Hu cu Obama, Banca Chinei a inceput saptamana trecuta sa ofere yuani direct actorilor economici americani, ceea ce reprezinta o premiera.

Si presedintele chinez are o serie de nemultumiri fata de SUA, in special fata de politica Federal Reserve ce vizeaza stimularea economiei. Politica afecteaza in special China, tinand cont ca presupune o datorie guvernamentala in valoare de miliarde de dolari.

Politica Fed face obligatiunile americane o investitie mai putin atractiva pentru chinezi.

Potrivit asteptarilor, Hu va prezenta in cursul vizitei sale de trei zile la Washington propria sa viziune privind relatiile SUA-China. Ambasadorul chinez in SUA, Zhang Yetsui, a descris vizita drept vitala pentru relatiile dintre statul comunist si o putere democratica, a scris sambata Xinhua.

El a subliniat ca o continuare a relatiilor bilaterale este importanta si ca divergentele trebuie sa faca obiectul unui dialog intre parti, chiar daca sunt inevitabile din cauza diferentelor politice, culturale si economice. In cele din urma, cele doua tari pot si trebuie sa creeze o situatie in care ambele au de castigat, printr-o diplomatie pozitiva.

#parteneriat, #obama, #sua, #presedinte chinez , #stiri Barack Obama