Obama: Vom merge din criza in criza daca nu sunt redresate dezechilibrele

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 21:34
1542 citiri
Obama: Vom merge din criza in criza daca nu sunt redresate dezechilibrele

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ca economia mondiala a intrat intr-un proces de revenire, insa a avertizat ca esecul in redresarea dezechilibrelor din sistemul economic global ar putea conduce la noi crize.

Obama s-a adresat duminica unui summit al liderilor din regiunea Asia Pacific, gazduit de Singapore. "Nu putem urma aceleasi politici care au condus la o crestere economica atat de dezechilibrata. Daca vom proceda asa, vom continua sa alunecam din criza in criza, pe un drum marcat de esecuri care a avut deja consecinte devastatoare pentru oameni, pentru afaceri si pentru Guverne", a afirmat Obama.

Potrivit unor surse oficiale prezente la reuniune, liderii prezenti la Singapore fac eforturi pentru a ajunge la o concluzie a summit-ului, pe fondul dezbaterilor aprinse dintre Statele Unite si China pe tema pietelor valutare si protectionismului comercial.

Oficialul citat de Reuters sustine ca declaratia comuna care ar marca finalul summit-ului este intarziata de discutiile dintre Washington si Beijing, subliniind tensiunile care isi vor face probabil aparitia saptamana viitoare, odata cu vizita lui Obama in China, marcata de decizia Guvernului american de a aplica accize pe importurile de anvelope auto chinezesti, premiera in relatiile comerciale dintre cei doi giganti ai economiei mondiale.

Beijingul se teme ca decizia partii americane stabileste un precedent pentru noi posibile accize pe marfuri din China care castiga cota de piata in SUA in defavoarea companiilor americane. Obama a subliniat, la Singapore, ca economia mondiala nu trebuie sa revina la cicluri de "boom" similare celor anterioare crizei si recesiunii globale.

"Am ajuns la unul dintre acele puncte rare de inflexiune din istorie, unde avem oportunitatea de a porni pe un alt drum, de a adopta o noua strategie pentru combaterea somajului si crestere economica.

Crestere echilibrata. Crestere sustenabila", a aratat presedintele Statelor Unite. Obama cere Americii sa economiseasca mai mult, sa cheltuiasca mai putin, sa-si reformeze sistemul financiar si sa reduca deficitele si gradul de indatorare.

Pe de alta parte, el doreste ca cei mai importanti exportatori, precum China, sa ia masuri pentru cresterea cererii pe piata interna. Yuanul va fi in centrul atentiei in timpul vizitei lui Obama in China.

Cursul monedei chineze fata de dolar a fost blocat de Guvernul de la Beijing de la mijlocul anului trecut, pentru a apara economia Chinei de recesiune. Washingtonul sustine ca yuanul "subevaluat" contribuie la dezechilibrele macroeconomice dintre Statele Unite si China. 

#obama, #criza, #china, #yuan , #stiri Barack Obama