Obama: somajul va continua sa creasca in SUA

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 09:20
1163 citiri
Obama: somajul va continua sa creasca in SUA

Presedintele SUA, Barack Obama, a admis luni ca economia americana va continua sa suprime locuri de munca in urmatoarele luni, in ciuda iesirii din recesiune, a doua zi dupa ce secretarul Trezoreriei se arata relativ optimist pe acest subiect, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Ne asteptam sa vedem pierderi de locuri de munca in urmatoarele luni", a spus Obama.

Datele privind somajul din SUA pentru luna octombrie vor fi publicate vineri.

Presedintele SUA a reafirmat ca in mod traditional exista o perioada de cateva luni intre momentul iesirii din recesiune si cel in care firmele reincep sa faca angajari, dupa ce datele privind produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite, publicate saptamana trecuta, au aratat ca economia americana a iesit din recesiune in trimestrul al treilea.

Rata somajului din SUA a ajuns in septembrie la 9,8%, nivel maxim al ultimilor 26 de ani, iar economistii se asteapta ca pragul de 10% sa fie depasit rapid si ca somajul sa se mentina peste acest nivel mare parte din 2010.

Duminica, secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, estima ca economia americana ar putea sa reinceapa sa creeze locuri de munca chiar din primul trimestru al anului viitor.

Obama a sustinut din nou ca actiunea administratiei sale a impiedicat evolutia spre o "situatie catastrofala" si ca in prezent are loc o stabilizare a economiei.

"Insa vom continua sa inregistram niveluri ale productiei semnificativ sub nivelurile cele mai inalte (atinse anterior). Si ce este mai dificil este ca majorarea numarului de locuri de munca continua sa se lase asteptata", a afirmat el, la o reuniune cu un grup de experti economici.

Obama a sustinut ca este nevoie de de "actiuni curajoase si inovatoare" in lupta impotriva somajului, care reprezinta obiectivul principal al administratiei sale. Presedintele SUA doreste sa discute cu consiliul de experti asupra unor noi modele pentru economia americana, care sa nu se mai bazeze pe credit, ci pe exporturi sau pe investitii in locuri de munca "verzi".

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #obama, #somaj, #sua, #trezorerie , #stiri Barack Obama