Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obama si McCain cer mai multa protectie pentru economiile populatiei, dupa esecul planului Paulson

Obama si McCain cer mai multa protectie pentru economiile populatiei, dupa esecul planului Paulson

Candidatii la Casa Alba, Barack Obama si John McCain, au cerut marti masuri imediate pentru ca economiile familiilor si micilor intreprinderi sa fie protejate, insa acest apel le ascunde destul de prost deruta in urma esecului inregistrat in Congres de planul de salvare a institutiilor financiare. "La fel ca si altii, sunt indignat ca domnia iresponsabilitatii, in vigoare pe Wall Street si la Washington, ne-a antrenat in aceasta criza. Dar la fel de bine stiu ca a continua cu aceasta lipsa de reactie in fata furtunii din ce in ce mai amenintatoare care sufla asupra pietelor noastre financiare ar fi catastrofal pentru economia noastra si pentru familiile noastre", a spus Obama intr-un comunicat difuzat marti dimineata devreme de echipa sa.


Senatorul de Illinois a propus ca FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation), organul federal american de asigurare a depozitelor bancare, sa ridice de la 100.000 la 250.000 de dolari pragul maxim pana la care sunt garantate depozitele bancare ale persoanelor fizice si ale intreprinderilor mici.


Putin mai tarziu, candidatul republican John McCain si-a insusit propunerea adversarului si a propus, la randul sau, sa fie garantate depozitele bancare de pana la 250.000 de dolari.


Rolul FDIC este de a-i asigura pe cei care fac economii ca nu isi vor pierde banii. Institutia functioneaza ca un sistem de asigurare pentru bancile comerciale. FDIC are totodata rolul unui organ de supraveghere: de indata ce una dintre banci nu mai prezinta garantiile necesare, FDIC preia controlul si o pune in lichidare, asigurandu-i totusi pe deponenti ca isi pot recupera economiile pana la o suma care in prezent este de 100.000 de dolari de persoana.


Mai multi economisti considera ca odata cu toate falimentele bancare ce ar urma sa se produca pana la sfarsitul anului 2009, vor fi necesare fonduri de garantare de cel putin 200 de miliarde de dolari.


Cei doi candidati la Casa Alba au discutat totodata la telefon in cursul diminetii si cu presedintele George W. Bush.


Presedintele american a declarat marti ca eforturile pentru a determina adoptarea planului de salvare a sistemului financiar american continua, iar respingerea sa, luni, de catre Camera Reprezentantilor nu inseamna "sfarsitul" procesului legislativ. "Realitatea este ca suntem intr-o situatie de urgenta ale carei consecinte sunt mai grave cu fiecare zi ce trece, daca nu actionam", a avertizat Bush. "Administratia mea va continua sa conlucreze strans cu liderii celor doua partide" din Congres, republican si democrat, a adaugat seful Casei Albe.


Obama doreste ca sporirea plafonului de garantare a depozitelor bancare sa fie o masura inclusa in planul de salvare a economiei si a precizat ca va discuta despre aceasta in cursul zilei cu responsabili ai Congresului. Este vorba, a spus el, despre "o etapa in vederea incurajarii micilor intreprinderi, despre cum sa facem sistemul bancar american mai sigur si sa ajutam la restabilirea increderii publicului in sistemul financiar". Obama a precizat ca va cere congresmenilor "sa actioneze fara intarzirere pentru a adopta planul de salvare". Insa Congresul este in vacanta si nu se va reuni inainte de joi.


"Voi face tot ceea ce este necesar" pentru succesul planului de salvare, a promis la randul sau John McCain, intervievat la CNN. Aflat in campanie la Des Moines in Iowa, stat din centru, el a criticat "lipsa de actiune" din partea Congresului. "Ieri (luni - n.r.), a spus el, tara si lumea intreaga contau pe Washington pentru a-si dovedi calitatile de lider, iar Congresul o data in plus a venit cu mainile goale". Luni, Mccain incercase sa arunce vina implicit pe democrati si in special pe Obama pentru esecul adoptarii planului de salvare.


Planul Paulson, in valoare de 700 de miliarde de dolari, a fost respins luni cu 228 de voturi la 205 de catre Camera Reprezentantilor, in special din cauza impotrivirii congresmenilor republicani, care au votat impotriva administratiei in proportie de doua treimi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1257 ori