Obama si liderii UE discuta despre economie si clima

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 23:57
1807 citiri
Obama si liderii UE discuta despre economie si clima

Presedintele american, Barack Obama, si liderii Uniunii Europene s-au reunit sambata la Lisabona pentru un summit UE-SUA, in cursul caruia vor fi abordate tensiunile economice si financiare, precum si probleme de clima, informeaza Mediafax.

Reuniunea are loc dupa anularea unei intalniri precedente, la sfarsitul lui mai, la Madrid, cu presedintele UE, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Criza bancara irlandeza ar urma sa fie abordata in cadrul reuniunii, in conditiile in care americanii si-au exprimat ingrijorarea in ultimele zile cu privire la consecintele acesteia asupra sistemului financiar international.

Herman Van Rompuy a anuntat ca ii va da asigurari lui Obama "ca fundamentele economice ale UE sunt solide, cu niveluri respectabile de crestere, o inflatie slaba, o balanta de plati echilibrata si perspective ameliorate in 2011 in materie de locuri de munca".

"Am implementat instrumentele necesare pentru a depasi problemele actuale ale zonei euro", a insistat Van Rompuy, in conditiile in care negocieri au inceput de doua zile la Dublin, cu UE si FMI, privind un plan de ajutor pentru banci.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, i-a sfatuit marti pe europeni sa actioneze "foarte repede" pentru a rezolva criza.

Europenii au criticat la randul lor atitudinea Bancii centrale americane si consecintele sale asupra cursului dolarului in raport cu euro.

Un alt subiect va fi problema negocierilor internationale in vederea unui acord privind clima, in perspectiva conferintei de la Cancun.

Europenii sunt ingrijorati de capacitatea lui Obama de a negocia un acord constrangator din punct de vedere juridic, dupa victoria republicanilor la alegerile legislative de la jumatatea mandatului. 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#obama, #summit, #economie, #clima , #stiri Barack Obama