Obama s-a decis: Opreste razboiul de 1 trilion de dolari si reconstruieste SUA

Joi, 23 Iunie 2011, ora 12:19
2200 citiri
Obama s-a decis: Opreste razboiul de 1 trilion de dolari si reconstruieste SUA

Barack Obama a anuntat ca ca va retrage 30.000 de soldati din Afganistan. Dupa ce a investit 1 trilion de dolari in raboiul contra terorii, presedintele SUA spune ca este momentul sa investeasca mai mult "acasa".

"America, este timpul sa ne concentram pe construirea unei natiuni acasa", a spus presedintele Obama, citat de BBC.

Acesta a anuntat ca anul acesta vor fi retrasi 10.000 de soldati din Afganistan, iar pana la sfarsitul lui septembrie 2012, restul de 23.000 de soldati.

In discursul tinut la Casa Alba, Obama a spus totusi "acesta este inceputul, nu sfarsitul, efortului nostru de incheiere a razboiului".

Trupele care vor parasi Afganistanul in vara lui 2012 corespund celor trimise de Obama in decembrie 2009.

Retragerea este mai ampla si mai rapida decat strategia propusa de comandantii militari.

Acestia i-au spus presedintelui ca intarirea recenta a securitatii este totusi fragila si reversibila, sfatuindu-l sa mentina un numar ridicat al trupelor pana in 2013.

Acest lucru le-ar fi dat inca un "sezon de lupta", pe langa cel care se produce acum - atacul asupra liderilor talibani.

Oricum, aproximativ 68.000 de soldati americani vor ramane in Afganistan. Retragerea tuturor trupelor este programata pentru 2013, din moment ce trupele afgane par a fi pregatite sa-si asume responsabilitatea mentinerii securitatii.

2 mld. dolari/saptamana

Costurile enorme ale miscarilor SUA in Afganistan (peste 2 miliarde de dolari saptamanal) au atras critica liderilor Congresului.

Publicul este ingrijorat in legatura cu acest razboi care pare fara sfarsit si s-a soldat cu 1.500 de morti si 12.000 de raniti printre soldatii americani.

Insa oamenii se consoleaza cu gandul ca au reusit totusi sa-l ucida pe liderul al-Quaeda Osama Bin Laden.

In discursul sau, presedintele Obama a spus ca a setat obiective clare la sfarsitul lui 2009. Sa se concentreze din nou pe al-Qaeda si sa invete trupele afgane sa-si apere propria tara.

Obama a adaugat ca SUA incepe retragerea dintr-o pozitie dominanta.

"Al-Qaeda este sub mai multa presiune decat oricand incepand cu 9/11. Am rapus peste jumatate din conducerea Al-Qaeda si nu ne vom opri pana nu vom finaliza misiunea", a mai spus Obama.

"In Afganistan, am produs pierderi serioase printre talibani. Odata cu noi, si aliatii nostri si-au sporit implicarea, ceea ce a ajutat la stabilizarea acestei tari."

Obama a adaugat ca nu va incerca sa faca din Afganistan un loc perfect, iar trupele americane nu vor patrula strazile si muntii afgani la nesfarsit. "Aceasta este responsabilitatea Guvernului Afganistanului", a spus Obama.

1 trilion de dolari investiti in razboi

6.000 de americani au murit in Iraq si Afganistan. 1 trilion de dolari au fost cheltuiti de SUA in acest razboi.

Drept urmare, Obama a ajuns la concluzia ca "este momentul sa ne concentram pe construirea unui natiuni acasa".

#cost razboi, #iraq, #obama, #osama bin laden, #razboi afganistan, #sonltat american, #sua pleaca din afganistan, #sua retrage trupe , #stiri Barack Obama