Obama promite un plan pentru a imbunatati economia

Marti, 16 August 2011, ora 09:43
1195 citiri
Obama promite un plan pentru a imbunatati economia

Barack Obama va dezvalui luna viitoare un plan foarte detaliat pentru a imbunatati economia americana, potrivit declaratiilor facute de presedintele american in cadrul  unui turneu in Midwest.

In prima zi a turneului sau, facut cu autocarul, el a mers in Iowa, unde a precizat ca va prezenta planul Congresului in septembrie, cand legislativul se intoarce din vacanta.

In conditiile in care rata somajului este in continuare de peste 9%, locurile de munca reprezinta o tema importanta pentru alegatori, inainte de scrutinul din 2012.

Raspunzand unei intrebari care i-a fost adresata luni seara la primaria din Decorah, Iowa, Obama a spus: "Voi prezenta un plan atunci cand (congresmenii - n.r.) se intorc in septembrie, un plan foarte exact pentru a impulsiona economia, a crea locuri de munca si a controla deficitul nostru".

Obama a inceput luni dimineata un turneu de trei zile in Minnesota, Iowa si Illinois.

Turneul - intr-un autobuz blindat al Secret Service - este oficial un eveniment al Casei Albe, insa republicanii spun ca este vorba despre o actiune de campanie. Potrivit corespondentului BBC la Washington, Obama incearca sa isi reafirme capacitatea de lider si, indirect, sa isi consolideze sustinerea in state foarte importante pentru alegerile de anul viitor.

In cursul opririi la Decorah, Obama a avut o confruntare cu un lider local al miscarii conservatoare Tea Party, Ryan Rhodes.

Rhodes a amintit ca vicepresedintele Joe Biden a comparat membrii Tea Party cu teroristi in cursul negocierilor pentru ridicarea plafonului de indatoare.

Presedintele i-a raspuns: "Sincer, de cand am fost numit un socialist care nu s-a nascut in aceasta tara, care distruge America si ii fura libertatea pentru ca am adoptat o lege a asigurarilor medicale, sunt pentru coborarea cu un ton a retoricii".

Duminica, rata de aprobare a lui Obama a scazut pentru prima data sub 40% intr-un sondaj Gallup, desi cea a Congresului este si mai mica.

Potrivit analistilor, principala provocare pentru Obama este sa convinga alegatorii ca politicile sale - inclusiv un pachet de stimulare a economiei de 787 de miliarde de dolari si reforma asigurarilor medicale - au ajutat economia, nu au subminat-o. 

#obama, # criza sua, # economia americana , #stiri Barack Obama