Obama, ingrijorat de speculatiile din piata petroliera

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 11:55
1063 citiri
Obama, ingrijorat de speculatiile din piata petroliera

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, este in continuare ingrijorat de tendintele speculative de pe piata petroliera, chiar daca nu are planuri concrete pentru stoparea fenomenului, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, citat de Reuters, preluat de NewsIn.

Intrebat de ce reformele propuse de administratie nu au inclus propuneri menite a stopa acest fenomen, Gibbs a declarat ca "nu crede ca parerea presedintelui s-a schimbat", insa propunerile prezentate miercuri vizau doar stabilizarea pietelor financiare.

"Nu stiu daca va face parte dintr-un pachet viitor de propuneri", a adaugat Gibbs.

Din postura de candidat la presedintia SUA, Obama a sustinut aplicarea unor reglementari prin care contractele futures pe energie ar fi putut fi realizate doar pe piete monitorizate.

Acesta a mai insistat si pentru colectarea de date privind marii investitori de pe pietele futures, considerate a cauza in parte scumpirile necontrolate de pe piata petroliera din 2008.

Pretul petrolului a urcat la un nivel maxim de 147 dolari pe baril in vara lui 2008, scazand apoi in perioada in care recesiunea incepea sa isi faca simtita prezenta, atingand un nivel minim de aproape 30 de dolari pe baril in decembrie 2008.

De atunci petrolul s-a scumpit din nou, evoluand momentan in jurul valorii de 71 dolari pe baril.

Mai multi responsabili americani au invinuit pietile futures de scumpirea petrolului, care ridica si pretul benzinei.

Senatorul independent Bernie Sanders din Vermont a introdus saptamana trecuta legislatie prin care va obliga Comisia pentru supravegherea pietelor futures sa isi foloseasca puterile pentru a stopa operatiunile speculative care duc la scumpirea petrolului.

In cursul verii trecute, cand petrolul atinsese un pret record, au existat multe voci care au cerut o reformare majora a pietelor energetice pentru a elimina speculatorii, insa nimic concret nu a fost realizat. 

#investitori, #obama, #petrol, #reglementari , #stiri Barack Obama