Obama: Era regimului lui Gaddafi se incheie

Marti, 23 August 2011, ora 07:53
1256 citiri
Obama: Era regimului lui Gaddafi se incheie

Era regimului lui Muammar Kadhafi ajunge la final, a declarat, luni, presedintele american, Barack Obama, cerandu-i liderului libian sa renunte cat mai curand la putere.

"Libia pe care o meritati se afla la indemana voastra", a spus Obama, adresandu-se rebelilor libieni, care au declansat sambata o ofensiva de amploare pentru cucerirea capitalei Tripoli.

"Regimul Kadhafi ajunge la final. Viitorul Libiei este in mainile poporului sau", a afirmat presedintele american, aflat in vacanta la Martha's Vineyard.

Intr-o interventie radiodifuzata, Obama i-a avertizat pe rebelii libieni ca lupta lor "nu s-a incheiat inca".

"Situatia este inca foarte instabila. Inca mai exista un anumit nivel de nesiguranta si elemente ale regimului care reprezinta in continuare o amenintare" , a spus el.

Obama a insistat ca Muammar Kadhafi are inca posibilitatea de a impiedica o noua baie de sange, renuntand la putere (...) si cerand fortelor care continua sa lupte sa depuna armele".

Referindu-se perioada care va urma inlaturarii de la putere a liderului libian, el a promis ca Washingtonul va fi "un prieten si un partener" pentru Libia, care va ajuta tara sa faca fata "provocarilor colosale" care o asteapta.

Obama a precizat ca Statele Unite vor acorda asistenta necesara viitoarei conduceri pentru a rezolva situatiile de urgenta si va debloca averile regimului Kadhafi.

Un reprezentant al Trezoreriei americane a precizat ca fondurile, in valoare de aproape 37 de miliarde de dolari, sunt inca blocate, iar sanctiunile impuse regimului Kadhafi se afla in continuare in vigoare.

Barack Obama a facut apel pentru "o tranzitie pasnica, dreapta si care sa includa toate partile" si sa permita crearea unei "Libii democratice", avertizand in legatura cu eventualele acte de razbunare impotriva trupelor loiale lui Kadhafi.

"Adevarata dreptate nu va rezulta din violenta si represalii, ci din reconciliere", a spus el. 

#gaddafi, #barack obama, #libia, #petrol , #stiri Barack Obama