Obama: criza in zona euro, dezastru in toata lumea

Marti, 07 Iunie 2011, ora 23:08
1794 citiri
Obama: criza in zona euro, dezastru in toata lumea

Presedintele american Barack Obama a avertizat, marti, ca producerea "unei spirale necontrolate" si a unui default in zona euro ar avea un efect dezastruos asupra economiei mondiale, informeaza Mediafax. 

"Trebuie sa ne asiguram ca pentru rezolvarea problemei sunt puse in practica cele mai bune idei", a afirmat Obama intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, la Casa Alba.

Oficialul german a spus la randul sau ca tarile din zona euro au interesul comun ca problemele unuia dintre statele membre sa nu zdruncine stabilitatea regiunii care foloseste moneda unica.

"Daca o tara are probleme si pune astfel in pericol intreaga zona euro, este in interesul fiecarui stat sa se asigure ca regiunea nu este afectata in ansamblul ei", a aratat Merkel.

Ea a adaugat ca statele membre vor actiona astfel incat sustenabilitatea masurilor sa fie garantata.

Cei doi lideri au avut o discutie ampla referitoare la criza datoriilor, iar Obama a spus ca Germania va avea un rol esential in rezolvarea situatiei.

Surse din zona euro au declarat ca se contureaza o propunere pentru un al doilea program de asistenta financiara pentru Grecia, de 80 miliarde euro-100 de miliarde euro.

"Am incredere ca liderii germani, impreuna cu alte personalitati majore din Europa vor contribui ca Grecia sa revina la crestere, iar datoriile acesteia sa devina sustenabile", a afirmat Obama.

Presedintele american a adaugat ca Statele Unite s-au angajat ca colaboreze cu europenii in aceasta problema, atat la nivel bilateral, cat si prin intermediul unor institutii precum FMI.

Obama a mentionat criza datoriilor drept unul dintre factorii externi negativi care afecteaza economia americana.

Prezenta lui Merkel la Washington marcheaza prima vizita a unui lider european la Casa Alba, in timpul presedintiei lui Obama. Parteneriatul aratat de cei doi lideri nu mascheaza diferentele avute in anumite probleme economice si de securitate.

Statele Unite au sustinut cu precautie actiunea militara in Libia, in timp ce Germania si-a nemultumit partenerii din NATO prin refuzul de a participa.

Obama a spus ca se asteapta ca Germania sa ajute Libia odata ce Gaddafi nu va mai fi la putere si i-a multumit lui Merkel pentru sprijinul dat in Afganistan. 

#criza, #zona euro, #barack obama, #economie mondiala, #grecia , #stiri Barack Obama