Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obama: Criza financiara poate fi gestionata continuand acordarea creditelor imobiliare

Obama: Criza financiara poate fi gestionata continuand acordarea creditelor imobiliare
Candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama a cerut Trezoreriei si Rezervei Federale sa ia masuri pentru a asigura acordarea in continuare de credite pe piata imobiliara. Acest fapt ar contribui la gestionarea crizei de pe pietele financiare, din punctul sau de vedere, informeaza Reuters. "Evenimentele din ultimele zile au demonstrat clar ca trebuie sa facem mai mult", a declarat senatorul de Illinois, in cursul unui miting electoral organizat in New Mexico. "Din acest motiv cer Trezoreriei si Rezervei Federale sa (...) mentina acordarea creditelor, sa sustina ipotecile si sa se asigure ca sistemul nostru financiar este bine capitalizat", a adaugat el.


Intr-un efort de a debloca piata creditelor interbancare, dupa criza de pe Wall Street, Federal Reserve (FED) a pus la dispozitia bancilor centrale 180 de miliarde de dolari suplimentari, pentru a asigura circulatia dolarilor pe pietele financiare pe termen scurt. Aceasta masura a ridicat suma totala acordata de FED altor banci centrale la 247 de miliarde de dolariIn conditiile in care Wall Street se lupta cu cea mai grava criza dupa  Marea Depresiune, economia a devenit principala tema din campania pentru alegerile din 4 noiembrie. Problemele cu care se confrunta Lehman Brothers Holding si American International Group contribuie la nelinistea americanilor, afectati deja de cresterea ratei somajului si de scaderea valorii locuintelor.Pe langa un impuls pe termen scurt dat de FED si de Trezorerie pietei imobiliare, Obama a cerut si adoptarea unor legi care sa ofere o solutie pe termen lung pentru situatia de pe Wall Street, acordand congresmenilor instrumente mai bune pentru gestionarea problemelor.Candidatul democrat a explicat ca aceste legi vor permite suplimentarea capitalului de pe piata financiara si a lichiditatilor, ceea ce va duce la o functionare normala a pietelor financiare.Pe masura ce pietele s-au cufundat in haos luni, atat Obama, cat si McCain au cerut o reglementari privind Wall Street, inclusiv consolidarea rolului de monitorizare al unor agentii ca SEC (Securities and Exchange Commission), principalul arbitru de pe piata de capital.Dar Obama, care a cerut o reexaminare a normelor financiare inca din luna martie, l-a acuzat pe rivalul sau republican ca reactioneaza tarziu si l-a ironizat pentru ca a declarat recent ca bazele economiei americane sunt solide.In replica, echipa de campanie a lui McCain l-a acuzat joi pe senatorul de Illinois ca exploateaza criza financiara in scopuri politice si sa se bucura de vestile proaste.McCain, care incearca sa isi creeze o imagine de reformator si sa se distanteze de presedintele George W. Bush, a cerut demiterea presedintelui SEC Christopher Cox. In discursul sustinut in New Mexico, Obama a respins sugestia rivalului sau si a afirmat ca acesta cauta pozitii privind criza financiara, dar ca nu are idei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1332 ori