Obama critica bancile din SUA pentru ca nu au dat dovada de "remuscari" in urma crizei

Marti, 21 Iulie 2009, ora 10:20
1176 citiri
Obama critica bancile din SUA pentru ca nu au dat dovada de "remuscari" in urma crizei

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a criticat marile banci de le Wall Street pentru ca nu au dat dovada de "remuscari" cu privire la "riscurile salbatice" care au condus la criza financiara si au impins economia americana intr-o recesiune severa si indelungata, transmite Reuters.

Administratia Obama a prezentat, in luna iunie, un program de reforma profunda in sistemul de supraveghere si reglementare a sectorului bancar si pietelor financiare, pentru a evita o noua criza, relateaza Mediafax.

"Problema este, dupa parerea mea, ca nu percepem vreun sentiment de remuscare din partea celor de pe Wall Street pentru toate aceste riscuri asumate. Nu percepem vreo schimbare de cultura si mentalitate ca urmare a celor intamplate. De aceea sunt importante propunerile de reforma a legislatiei in domeniul financiar", a declarat Obama intr-un interviu acordat luni postului de televiziune PBS.

Potrivit presedintelui Statelor Unite, reformele prezentate vor impiedica bancile sa-si asume "riscurile salbatice" care caracterizau pietele inainte de declansarea crizei financiare.

In plus, actionarii ar trebui sa aiba dreptul sa controleze bonusurile uriase incasate de directorii bancilor, apreciaza Obama.

Institutiile financiare de pe Wall Street au achitat, anul trecut, bonusuri in valoare totala de peste 18 miliarde de dolari, in conditiile in care sistemul bancar a "inghitit" ajutoare de stat de mii de miliarde de dolari pentru a evita colapsul, noteaza Reuters.

Intrebat daca este ingrijorat de profiturile mari inregistrate de grupurile bancare Goldman Sachs si JPMorgan Chase in trimestrul al doilea, Obama a afirmat ca influenta autoritatilor asupra celor doua institutii a scazut odata cu rambursarea ajutoarelor de stat.

 

#obama, # banci, # ajutoare stat, # criza , #stiri Barack Obama