Obama considera mareea neagra "o epidemie"

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 17:05
1677 citiri
Obama considera mareea neagra "o epidemie"

Barack Obama a comparat, marti, mareea neagra din Golful Mexic cu "o epidemie" pe care Statele Unite o vor combate "timp de luni si chiar ani", afirmand ca aceasta "tragedie" arata ca "a venit timpul pentru adoptarea (unor tipuri de) energie curata", precizeaza Mediafax.

Intr-un discurs despre "cea mai grava catastrofa ecologica" din istoria tarii, Obama nu a dat, in schimb, detalii despre felul in care spera sa deblocheze, in Senat, legea asupra energiei si climatului care sa permita in final Statelor Unite sa nu mai depinda de carburantii fosili.

Autoritatile americane au revizuit, marti, in crestere amploarea poluarii, apreciind ca pana la 60.000 de barili de titei se deverseaza zilnic in ocean, cu 50 la suta mai mult decat cea mai "mare" estimare precedenta, care dateaza de joi.

Astfel, intre 300 si 500 de milioane de litri de hidrocarburi s-ar fi scurs, in total, de opt saptamani, din putul submarin aflat in largul coastelor statului Louisiana, in urma exploziei si scufundarii unei platforme, Deepwater Horizon, exploatata de intreprinderea britanica British Petroleum (BP).

Obama, care se adresa americanilor in mod solemn din Biroul Oval, pentru prima data de cand este presedinte, a remarcat ca in mod "contrar (fata de) un cutremur sau ciclon, acesta nu este un eveniment punctual, care provoaca pagube in cateva minute sau cateva zile".

Chiar daca BP spera sa capteze, in curand, la sursa, "pana la 90 la suta din petrol", inainte de a reusi sa colmateze putul, in august, cu ajutorul unui foraj de derivatie, Statele Unite vor "continua sa lupte timp de luni si chiar ani" impotriva mareei negre, a adaugat Obama, in acest discurs televizat, de 17 minute.

Dar "sa nu va indoiti de acest lucru: noi vom combate aceasta poluare cu tot ce avem si atat timp cat va fi necesar", a promis Obama, dupa cateva ore de la revenirea sa dintr-un turneu de doua zile pe coastele celor trei state de la Golful Mexic.

El a anuntat ca a autorizat mobilizarea a 17.000 de membri ai Garzii Nationale si a cerut guvernatorilor statelor afectate sa se apuce de lucru "cat mai repede posibil".

Obama, care urmeaza sa se intalneasca miercuri dimineata, la Casa Alba, cu presedintele BP, Carl-Henric Svanberg, a declarat ca va "obliga BP sa plateasca pentru pagubele pe care aceasta intreprindere le-a provocat".

El a confirmat, de asemenea, ca va ordona societatii sa creeze un fond de indemnizare independent, pentru a despagubi victimele mareei negre.

Unii congresmeni au cerut BP sa furnizeze 20 de miliarde de dolari intr-un cont blocat, lucru pe care compania nu l-a acceptat, pana in prezent.

"Il voi informa ca trebuie sa puna la dispozitie toate resursele necesare pentru despagubirea muncitorilor si oamenilor de afaceri care au fost victime ale inconstientei acestei intreprinderi", a declarat Obama in legatura cu intalnirea cu Svanberg.

#catastrofa ecologica petrol obama , #stiri Barack Obama