Obama: BP are obligatii morale si legale in Golful Mexic

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 21:03
1477 citiri
Obama: BP are obligatii morale si legale in Golful Mexic

Presedintele american, Barack Obama, a efectuat vineri o noua vizita in Louisiana pentru a constata pagubele produse de mareea neagra si a-i reaminti obligatiile pe care le are grupului BP, care a reusit in cele din urma ca amplaseze un dispozitiv pentru recuperarea petrolului, informeaza Mediafax.

Aceasta este cea de-a treia vizita a lui Obama in zona de la inceputul poluarii in Golful Mexic. Cu aceasta ocazie, presedintele american si-a aratat nemultumirea sa fata de grupul britanic.

"Exista informatii potrivit carora BP va plati 10,5 miliarde, spun bine miliarde (de dolari) dividende", a adaugat Obama, amintind companiei ca are "obligatii morale si legale aici in Golful Mexic".

Obama le va primi joi la Casa Alba pe familiile celor 11 persoane care au murit in accidentul produs pe platforma de exploatare a BP, a carei scufundare, la 22 aprilie, a provocat mareea neagra.

Dupa ce a esuat de mai multe ori in tentativele de stopare a scurgerii de petrol, grupul britanic a reusit joi seara sa amplaseze cu succes un dispozitiv deasupra putului.

BP afisa vineri un optimism moderat, subliniind ca aceasta piesa a fost amplasata la o adancime care face orice operatiune incerta (1.500 de metri). Directorul grupului, Doug Suttles, a declarat ca se va vedea "in cursul zilei" daca metoda functioneaza.

Grupul a afirmat ca dispozitivul va trebui fara indoiala sa permita reducerea scurgerii la mai putin de 160.000 de litri pe zi, fata de doua-trei milioane potrivit estimarilor actuale.

BP intentioneaza ca ulterior sa construiasca doua puturi de rezerva care sa fie operationale la jumatatea lui august, pentru a stopa definitiv scurgerea.

Dupa ce a afectat grav Louisiana, si intr-o masura mai mica Alabama si Mississippi, urme de petrol au fost reperate vineri si pe plajele din nord-vestul Floridei, iar autoritatile incearca sa stabileasca daca acestea provin de la mareea neagra.

O declarare a "catastrofei pentru pescuit" a fost deja aprobata in Florida. In acest stat, un refugiu al pelicanilor a fost atins de mareea neagra care a afectat 60 de pasari, intre care 41 de pelicani.

Guvernatorul Floridei, Charlie Crist, a cerut vineri un ajutor in valoare de 100 de milioane de dolari BP pentru a face fata catastrofei.

Un grup de 50 de experti americani si canadieni a recomandat folosirea in continuare a substantelor dispersante in lupta impotriva catastrofei, subliniind ca aceste produse sunt mai putin nocive decat petrolul.

Aproximativ patru milioane de litri de substante dispersante au fost folositi pana in prezent, iar utilizarea lor genereaza controverse din cauza riscurilor pentru mediu.

In acelasi timp, directorul general al BP, Tony Hayward, se afla in colimatorul presei americane, un jurnalist de la Washington Post cerand chiar demisia acestuia.

"In acest stadiu, cum poate sa creada cineva un cuvant din ceea ce spune?", scrie el.

Ca pentru a raspunde criticilor, Hayward a format vineri o echipa speciala care se ocupa de efectele crizei (estimarea pagubelor, continuarea operatiunilor de curatare etc.), avandu-l la conducere pe Robert Dudley, directorul executiv al grupului si cetatean american.

Aceasta are ca scop si "refacerea reputatiei BP ca o companie responsabila fata de cetateni in Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant al grupului, Robert Wine.

#obama, #bp, #golf mexic, #british petroleum , #stiri Barack Obama