Obama a prezentat planuri de reducere a deficitului bugetar

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 09:16
1102 citiri
Obama a prezentat planuri de reducere a deficitului bugetar

Presedintele american Barack Obama a prezentat luni planuri pentru a reduce deficitul bugetar american cu peste 3.000 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu si a relansa cresterea economica, relateaza BBC News.

La Casa Alba, el a propus reducerea fondurilor pentru asistenta medicala, dar a subliniat ca societatile marti si cetatenii bogati trebuie sa plateasca taxe mai mari.

Banii economisiti - din care mai mult de jumatate ar urma sa provina din cresterea taxelor - vor fi folositi pentru a crea noi locuri de munca. Republicanii din Congres, care se opun cresterii impozitelor, au criticat propunerile si au avertizat ca nu vor duce la o dezvoltare a pietei muncii.

"A asmuti un grup de americani impotriva altuia nu este leadership", a subliniat presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner. Intr-un discurs televizat rostit la Casa Alba, Obama a spus ca, daca SUA nu actioneaza acum, provara datoriei va cadea asupra generatiilor viitoare.

Printre propuneri se numara reducerea cu aproximativ 250 de miliarde de dolari a cheltuielilor cu Medicare - un program de asistenta medicala pentru batrani. Insa aceasta prevedere este conditionata de cresterea taxelor pentru persoanele bogate.

"Familiiile din clasa medie nu ar trebui sa plateasca taxe mai mari decat milionarii si miliardarii", a subliniat Obama.

"Este greu sa contrazici acest lucru", a adaugat el. Obama a sugerat introducerea unei "Norme Buffet", potrivit careia americanii care castiga mai mult de un milion de dolari pe an sa plateasca aceeasi rata a impozitului ca cei care au venituri mai mici.

Numele prevederii provine de la miliardarul William Buffet, care s-a plans ca el si cei la fel de bogati ca el platesc taxe mai mici decat oamenii care lucreaza pentru ei, datorita diverselor portite din Codul Fiscal.

In ultimul trimestru, economia Statelor Unite a crescut lent, in timp ce rata somajului a ramas mare, depasind 9%. In conditiile in care anul viitor vor avea loc alegeri prezidentiale, Obama duce o lupta grea in Congres privind metodele de reducere a deficitului.

O "supercomisie" a Congresului, formata din sase republicani si sase democrati, a fost insarcinata sa gaseasca pana in noiembrie metode de reducere a deficitului cu 1.500 de miliarde de dolari.

In august, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus ratingul SUA, in urma diferendelor din Congres privind ridicarea plafonului de indatorare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#barack obama, #reducere deficit bugetar, #crestere economica , #stiri Barack Obama