Marea Britanie scade cheltuielile si impune o noua taxa bancilor

Marti, 22 Iunie 2010, ora 17:21
1318 citiri
Marea Britanie scade cheltuielile si impune o noua taxa bancilor

Marea Britanie va reduce cheltuielile, va creste fiscalitatea, inclusiv TVA, si va impune o noua taxa asupra sistemului bancar care va aduce fonduri de doua miliarde de lire sterline, potrivit bugetului prezentat, marti, de ministrul britanic de Finante, George Osborne, relateaza Mediafax.

Cheltuielile guvernului vor cobori cu 25% in urmatorii patru ani, iar TVA va fi majorat la 20% in 2011, de la 17,5% in prezent, a spus Osborne.

Totodata, in 2011 va fi impusa o noua taxa bancilor britanice, fondurile obtinute urmand sa se ridice la doua miliarde de lire sterline.

Agentile de evaluare financiara au avertizat ca ratingul "AAA" ar putea fi in pericol daca planurile guvernului de a reduce deficitul bugetar, de 11% in 2009, sunt considerate deficitare.

Aproximativ trei sferturi din economii vor fi realizate prin reducerea cheltuielilor, iar restul din majorarea taxelor, a spus ministrul.

Vor fi analizate platile sociale si chiar cheltuielile Familiei Regale Britanice vor fi supuse unei supravegheri mai atente.

"Cand spunem ca suntem cu totii in aceasta situatie, vorbim serios", a spus Osborne la prezentarea in Parlament a bugetului.

O parte a economistilor considera, insa, ca reducerea drastica a cheltuielilor bugetare ar putea afecta recuperarea economiei din cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele SUA, Barack Obama, a avertizat, saptamana trecuta, liderii statelor din G20 sa nu reduca programele de stimulare a economiei prea repede.

"Pare sa fie un buget mai auster decat se anticipa.

Daca privim la datele referitoare la imprumuturi, este o reducere mai mare decat asteptarile", a spus Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

Ministrul considera, insa, ca nu exista timp de pierdut, chiar daca a admis ca avansul economic va fi mai mic in acest an si in 2011 din cauza bugetului.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, autoritate independenta infiintata de Osborne in mai, a redus estimarea privind cresterea economica a Marii Britanii la 1,2% in 2010, de la 1,3% cat se anticipa anterior.

Pentru anul urmator, institutia prognozeaza o crestere a PIB de 2,3%, mai mica fata de estimarea de 2,6% de luna trecuta.

Necesarul de finantare a sectorului public in acest an este anticipat la 149 miliarde de lire sterline, sau 10,1% din PIB, insa ar urma sa scada la 20 de miliarde de lire sterline, 1,1% din PIB, in 2015-2016.

Deficitul structural ar urma sa coboare la 0,3% in cinci ani, de la 7,4% in anul fiscal curent. 

#marea, # britanie, # cheltuieli, # taxe, # tva , #stiri Barack Obama