"Lista" Pentagonului: Gaddafi, principala tinta?

Marti, 22 Martie 2011, ora 11:21
2362 citiri
"Lista" Pentagonului: Gaddafi, principala tinta?

Coalitia a evaluat interventia militara de sambata ca fiind una de succes, insa acesta este doar inceputul unui lung proces. Analistii externi sustin ca, in cazul unor noi atacuri lansate impotriva civililor libieni, Gaddafi devine principala tinta de atac, potrivit BBC News.

In noaptea de duminica spre luni au avut loc mai multe raiduri de bombardament, submarinele americane si britanice folosind rachete Tomahawk.

Scopul declarat a fost acela de a "pune la pamant" capacitatile militare ale colonelului Gaddafi, in special elicopterele si avioanele de atac, pentru a nu mai reprezenta o amenintare la adresa civililor libieni.

Pentagonul sustine ca fortele lui Gaddafi sunt "sub stres semnificativ", insa ramane intrebarea ce se va intampla in cazul in care rebelii intra pe ofensiva impotriva trupelor lui Gaddafi.

Pentagonul nu a declarat daca atacurile aeriene vor tinti trupele din armata Libiei care se lupta cu asalturile rebelilor.

Coalitia se afla pe o linie cat de poate de subtire in ceea ce priveste intentiile fata de colonelul Gaddafi.

Rezolutia ONU permite utilizarea "tuturor mijloacelor necesare pentru a proteja civilii", insa nu este specificata o schimbare de regim, chiar daca majoritatea spera la acest lucru.

Este colonelul Gaddafi o tinta a loviturilor armate?

Vice-amiralul Bill Gortney, din cadrul Pentagonului, spune ca Gaddafi nu s-ar afla "pe lista sa", cu toate ca altii sustin ca, in cazul in care civilii vor fi atacati in continuare, Gaddafi devine principala tinta de atac.

Rezolutia ONU interzice o forta de ocupatie, mentinerea pacii si ajutorarea civililor fiind principalele obiective.

Totul depinde de ceea ce vor face rebelii in continuare.

Pe masura ce progreseaza, actiunea coalitiei militare da "spatiu de respiro" rebelilor.

Nu este clar daca acestia vor avea mijloacele necesare sa provoace fortele lui Gaddafi atata timp cat un embargo asupra armelor se afla in vigoare.

Daca regimul colonelului Gaddafi se va narui rapid, dupa 4 decenii de conducere, ar putea declansa vechi "conflicte tribale".

De aceea s-ar ridica o noua problema: cat de unit ar fi Vestul cu Estul in alegerea unei noi conduceri.

Rolul NATO

Pentru toate aceste motive, suportul tarilor Arabe ramane crucial.

Seful Ligii Arabe si-a exprimat ingrijorarea cu privire la amploarea loviturilor aeriene ale coalitiei.

SUA asteapta sa predea controlul operatiunii unei coalitii condusa de Franta, Marea Britanie sau NATO in cateva zile.

Cu toate acestea. rezultatul de executare a rezolutiei ONU ar putea fi un impas.

Presedintele american, Barack Obama a spus in cursul zilei de luni ca "nimeni nu poate spune cu certitudine cum se va termina aceasta operatiune, nici cat timp va mai dura".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interventie militara, #pentagon, #coalitie militara, #fortele lui gaddafi, #gaddafi, #tinta pentagonului, #armata libiei , #stiri Barack Obama