Liderii G20 vor reducerea deficitelor bugetare cu 50% pana in 2013

Luni, 28 Iunie 2010, ora 12:45
1499 citiri
Liderii G20 vor reducerea deficitelor bugetare cu 50% pana in 2013

Liderii G20, care s-au reunit in weekend la Toronto, au ajuns la un acord pentru a reduce deficitele bugetare nationale, incercand in acelasi timp sa promoveze cresterea economica, relateaza BBC, citat de NewsIn.

Gazda, premierul canadian Stephen Harper, a declarat ca, in pofida acestor reduceri, masuri de stimulare economica pe termen scurt sunt in continuare necesare.

El a precizat ca propunerile pentru introducerea unei taxe globale pe banci au fost respinse, liderii preferand ca fiecare tara sa actioneze asa cum considera in acest dosar.

Potrivit corespondentilor BBC, toate tarile importante din G20 si-au luat angajamentul sa isi injumatateasca deficitele in urmatorii trei ani.

Potrivit lui Harper, datoria guvernelor, ca proportie din economie, "ar trebui cel putin stabilizata sau asezata pe un trend descendent pana in 2016".

"Toti liderii recunosc ca o consolidare fiscala nu este un scop in sine.

Stimularea va avea in continuare un rol pe termen scurt, pe masura ce dezvoltam cadrul pentru o crestere economica puternica, sustenabila si echilibrata", a adaugat el.

La randul sau, presedintele american Barack Obama a spus ca reglementari mai stricte, inclusiv cereri de suplimentare a capitalului bancilor, vor fi analizate la urmatorul summit G20, care va avea loc la Seul, in luna noiembrie.

"Trebuie sa facem tot ce ne sta in putere pentru a evita repetarea crizei financiare recente", a adaugat el.

Intrebat de un jurnalist, liderul american a declarat ca se asteapta ca moneda nationala a Chinei sa se aprecieze, in baza angajamentului recent al Beijingului de a lasa yuanul sa varieze mai liber fata de dolar.

"O refacere economica puternica si durabila presupune si ca tarile sa nu aiba un avantaj incorect.

Asa ca am discutat si despre necesitatea ca valoarea monedelor sa varieze liber pe piata", a afirmat el.

"Dupa cum i-am spus presedintelui (chinez - n.red.) ieri, Statele Unite saluta decizia Chinei de a permite monedei sale sa se aprecieze, in replica la fortele pietei", a adaugat Obama.

Dar China s-a opus introducerii unei fraze in declaratia finala a summitului privind angajamentul sau pentru liberalizarea monedei, sustinand ca este vorba de o chestiune care tine de suveranitatea sa.

David Cameron, care a participat la primul sau summit de cand a devenit premier al Marii Britanii, luna trecuta, a spus ca ciclul de negocieri de la Doha privind comertul mondial, aflate in impas, trebuie extinse pentru a se inregistra progrese.

"Sustin in totalitate incheierea ciclului de la Doha, dar nu facem niciun progres si trebuie sa facem lucrurile altfel pentru ca acesti opt ani de negocieri sa duca la o concluzie", a subliniat Cameron.

Grupul principalelor 20 de economii din lume a fost, insa, divizat in legatura cu reducerile bugetare.

Presedintele american Barack Obama a avertizat in legatura cu reduceri bugetare rapide si profunde, temandu-se ca vor afecta cresterea economica globala.

Insa membrii europeni, printre care Marea Britanie, Franta si Germania au facut deja demersuri pentru a reduce deficitele publice record, in pofida opozitiei Statelor Unite, care, potrivit estimarilor, vor inregistra un deficit de 1,300 de miliarde in 2010.

Economiile emergente, precum Argentina si Brazilia se tem ca reducerile bugetare ale tarilor bogate vor afecta economiile lor, dependente de export.

"Daca reducerile au loc in tari avansate este mai rau. Pentru ca, in loc sa stimuleze cresterea, se da mai multa atentie ajustarilor fiscale si, daca sunt exportatori, se vor reforma pe cheltuiala noastra", a avertizat ministrul brazilian de finante Guido Mantega. 

#lideri, # g20, # deficite, # bugetare , #stiri Barack Obama