Liderii europeni vor supraveghea sistemul financiar

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 11:32
832 citiri
Liderii europeni vor supraveghea sistemul financiar

Liderii europeni reuniti joi in cadrul unui summit au luat, la randul lor, o serie de angajamente pentru intarirea supravegherii sistemului financiar, in urma unei decizii similare luate de Statele Unite, insa facand unele concesii pentru britanici, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Este un acord de principii", pentru reformarea sistemului de supraveghere financiara, a declarat o sursa diplomatica la finalul reuniunii.

"Principalele trei tari implicate, Franta, Marea Britanie si Germania au ajuns la un acord pentru a favoriza un compromis", a subliniat sursa.

Liderii europeni au sustinut, joi, un proiect de reforma ce prevede crearea unor noi organisme paneuropene, ce vor avea putere de decizie in supravegherea sistemelor financiare la nivel national.

Comisia Europeana trebuie sa inainteze, pana in toamna, propuneri legislative pentru concretizarea reformei. Anumite idei aflate in curs de elaborare au intampinat rezistenta din partea Marii Britanii, ce vrea sa apere interesele Londrei si sa isi pastreze suveranitatea nationala.

Reforma propusa de oficialii de la Bruxelles prevede mai ales introducerea, incepand cu 2010, a trei noi autoritati paneuropene, responsabile cu supravegherea bancilor, companiilor de asigurari si pietelor financiare.

Acestea ar urma sa inlocuiasca actualele comitete de consultanta si ar avea putere decizionala, actionand drept mediator intre supraveghetorii nationali, in cazul unei neintelegeri.

Marea Britanie refuza sa acorde o putere atat de mare autoritatilor paneuropene, ce ar putea constrange statele sa ia masuri ce ar putea avea consecinte bugetare semnificative.

Prin urmare, pentru pastrarea suveranitatii nationale, Comisia ar trebui sa se asigure ca propunerile "nu vor afecta responsabilitatile bugetare ale statelor membre", potrivit unei surse diplomatice din Marea Britanie.

"Am obtinut aceasta formulare si suntem foarte multumiti de acest lucru", a mai spus sursa. In schimb, britanicii au aprobat acordarea unor puteri majore acestor autoritati.

Reforma propusa de oficialii de la Bruxelles are in vedere, de asemenea, "un comitet european pentru riscuri sistemice", care ar urma sa atraga un semnal de alarma asupra autoritatilor nationale si ar formula recomandari in cazul detectarii unei probleme.

Comisia a propus ca acesta sa fie condus de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) si sa includa guvernatorii bancilor centrale din Uniunea Europeana.

Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordarea celor mai importante puteri Bancii Centrale Europene.

"La final, europenii nu vor trebui sa spuna ca la conducere se afla BCE, ci ca deciziile sunt luate de bancile centrale", a precizat Marea Britanie.

Miercuri, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a spus ca planul sau destinat schimbarii sistemului de supraveghere a sectorului financiar este necesar pentru remedierea problemelor legate de asumarea excesiva de riscuri, ce a stat la baza intrarii economiei intr-o lunga perioada de recesiune.

Propunerea, ce va trebui aprobata de Congres, descrie ce mai mare schimbare a regulilor din acest sector, din ultimii 70 de ani, adaugand o serie de reguli suplimentare ce se vor aplica in cazul marilor companii.

Astfel, se va crea o agentie pentru monitorizarea produselor financiare destinate consumatorilor, Federal Reserve va supraveghea companiile considerate prea mari ca sa esueze, si va aduce fondurile de risc si pe cele private sub supraveghere federala. 

#acord, #companii, #fonduri, #proiect , #stiri Barack Obama