GMF: Romanii privilegiaza relatia cu SUA, dar considera China o oportunitate economica

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 14:22
1592 citiri
GMF: Romanii privilegiaza relatia cu SUA, dar considera China o oportunitate economica

Cincizeci si opt la suta dintre cetatenii romani considera ca relatia cu SUA este mai importanta decat cea cu state asiatice, desi majoritatea romanilor privesc China ca fiind o oportunitate economica, conform Mediafax.

Studiul intitulat "Transatlantic Trends 2011" a fost comandat de German Marshall Fund of the United States (GMF) - o institutie americana de promovare a relatiilor transatlantice - si realizat in Statele Unite, Turcia si 12 state UE, inclusiv Romania.

Conform studiului, cota de sustinere a politicilor presedintelui SUA, Barack Obama, este in crestere in Romania, urcand de la 58 la suta in 2009 si ajungand la 68 la suta in prezent. In SUA, conform aceluiasi criteriu, Obama are o sustinere de 54 la suta.

Conform studiului, romanii au opiniile cele mai favorabile despre China, 69 la suta dintre romani avand impresii bune despre aceasta tara (media din SUA, Turcia si UE-12 fiind de 47 la suta).

Intrebati daca privilegiaza relatiile cu UE sau cu Asia, 51 la suta dintre americani au afirmat ca sunt mai importante relatiile cu state asiatice precum China, Japonia sau Coreea de Sud. In schimb, 52 la suta dintre europeni considera in continuare ca relatia cu SUA este mai importanta decat cea cu state asiatice.

Britanicii si polonezii (60 la suta fiecare) precum si germanii (59 la suta) si romanii (58 la suta) privilegiaza relatiile cu Statele Unite, in defavoarea celor cu tari asiatice. Doar 24 la suta dintre romani considera ca relatiile cu state asiatice sunt mai importante decat cele cu Statele Unite.

In schimb, 51 la suta dintre cetatenii romani considera China drept o oportunitate economica mai degraba decat o amenintare militara, la fel ca si 57 la suta dintre germani, 58 la suta dintre britanici, 65 la suta dintre suedezi si 67 la suta dintre olandezi. Saizeci si trei la suta dintre americani, 56 la suta dintre francezi si 36 la suta dintre germani considera China drept o amenintare militara. Doar 23 la suta dintre romani cred ca Beijingul este o amenintare militara.

Bulgarii (89 la suta) si romanii (86 la suta, in scadere fata de 89 la suta in 2010) sunt persoanele care se considera cele mai afectate de criza economica globala, proportii ridicate inregistrandu-se si in SUA (82 la suta), Portugalia (80 la suta), Slovacia (78 la suta), Italia (67 la suta) si Marea Britanie (70 la suta).

Majoritatea cetatenilor romani cred ca moneda euro are efecte benefice asupra economiei Romaniei, 30 la suta observand insa un impact negativ al monedei unice europene.

In schimb, doar 41 la suta dintre romani cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa aiba prerogative mai mari asupra economiei nationale, 47 la suta dintre romani considerand ca Bucurestiul trebuie sa pastreze autoritatea in materie de politici economice si bugetare. Optzeci si patru la suta dintre britanici si 75 la suta dintre suedezi cred ca statele membre trebuie sa se ocupe de propriile politici economice.

Conform studiului, 39 la suta dintre romani sunt de acord cu interventia militara internationala in Libia, proportiile cele mai mari inregistrandu-se in Suedia (69 la suta), Olanda (65 la suta), SUA (59 la suta), Franta (58 la suta) si Portugalia (57 la suta). Cincizeci si noua la suta dintre suedezi, 46 la suta dintre americani, 44 la suta dintre romani, 30 la suta dintre germani si 24 la suta dintre slovaci sunt optimisti in legatura cu stabilizarea situatiei in Libia.

Optzeci si trei la suta dintre suedezi, 76 la suta dintre francezi, 75 la suta dintre italieni si 60 la suta dintre germani sunt favorabili promovarii democratiei in lume chiar daca acest lucru inseamna si perioade de instabilitate. La polul opus, doar 32 la suta dintre bulgari si 35 la suta dintre romani sunt de acord cu aceasta idee.

#china, #china putere, #afaceri china, #obama , #stiri Barack Obama