Functionarii europeni vor castiga mai mult

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 09:05
1658 citiri
Functionarii europeni vor castiga mai mult

Comisia Europeana a anuntat, joi, un proiect ce vizeaza o crestere salariala anuala de 3,7% pentru functionarii europeni, desi Uniunea Europeana trebuie sa faca economii, iar salariile din sectorul public ar urma sa fie inghetate in unele state membre ale UE, potrivit AFP, citat de NewsIn.

Proiectul, care urmeaza sa fie supus aprobarii statelor membre, suscita deja controverse. Ministrul austriac pentru functia publica, Gabriele Heinisch-Hosek, a criticat propunerea, estimand ca in vreme de criza economica si de crestere a somajului, o asemenea majorare salariala este de negandit.

"Zero la suta ar fi mai potrivit", a explicat aceasta, adaugand ca cea mai mare parte a tarilor UE se pronunta impotriva acestei cresteri.

CE si-a aparat propunerea, sustinand ca aceasta a fost stabilita pe baza unei metode obiective, fixata de legislatia europeana. Purtatorul de cuvant european pentru probleme administrative, Valerie Rampi, a precizat ca majorarile salariale ale functionarilor europeni sunt stabilite avand la baza un raport al Eurostat, care calculeaza evolutia salariilor dupa un esantion al salariilor din opt tari UE, precum si dupa indicele costului vietii la Bruxelles.

CE are aproape 38.000 de functionari si alti angajati. De la inceputul crizei economice, Bruxelles-ul a deschis numeroase proceduri pentru a denunta deficitele publice excesive ale mai multor state membre, iar Grecia, Irlanda, Ungaria si statele baltice au trebuit sa inghete salariilor functionarilor proprii pentru a-si reduce deficitele.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si viitorul presedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au fiecare un salariu anual net de 304.000 euro, exceptand indemnizatiile de resedinta si reprezentare, ce reprezinta, potrivit centrului "Open Europe", mai mult decat castiga orice al decident la nivel mondial, inclusiv presedintele SUA, Barack Obama.

Executivul european a mai fost criticat la inceputul anului pentru sistemul de remunerare a comisarilor europeni care primesc o indemnizatie de pana la 65% din salariu in urmatorii trei ani dupa plecarea lor din functie, pentru a facilita insertia lor profesionala. Salariul net lunar al unui comisar european se cifreaza la aproape 20.000 euro.

Creștere alarmantă a costurilor de trai. Cât au crescut veniturile românilor în paralel cu inflația
Creștere alarmantă a costurilor de trai. Cât au crescut veniturile românilor în paralel cu inflația
O gospodărie a avut, în 2023, în medie, venituri în valoare de 7.175 lei, adică 2.872 lei pe persoană, şi cheltuieli de 6.223 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS)....
#functionari, #europeni, #salarii, #uniunea, #europeana , #stiri Barack Obama

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Cum arată un calcul al salariului minim în funcție regulile UE. Ultima creștere încearcă o aproximare a directivei din 2022, pe ultima sută de metri
  2. Ce se întâmplă cu popririle angajaților și cu concediile medicale după creșterea salariului minim. Efectele puțin discutate