Economia chineza ii pandeste la coltul crizei pe americani

Joi, 30 Iulie 2009, ora 10:04
1338 citiri
Economia chineza ii pandeste la coltul crizei pe americani

Statele Unite ale Americii si China incearca sa faca front comun pentru combatarea crizei economice mondiale, insa, in realitate, se duce o adevarata lupta pentru cine va fi liderul lumii, dupa iesirea din recesiune.

Dupa doua zile de intalniri la nivel inalt, ambele parti au recunoscut importanta consultarii pe teme economice, insa nu au reusit sa fie de acord asupra unor masuri concrete de cooperare.

"Desi punem bazele unei colaborari mai apropiate, acest lucru s-ar putea sa nu produca efecte concrete imediate", a recunoscut secretarul de stat Hillary Clinton, citata de Financial Times.

Ea a adaugat, totusi, ca nivelul de cooperare va fi unul nemaintalnit pana acum intre cele doua tari.

Atat China, cat si Statele Unite sunt liderii mondiali in acordarea stimulilor financiari, iar Guvernul de la Beijing este de acord cu cel din Washington, care a cerut Chinei sa isi majoreze consumul la nivel national si sa-si reduca dependenta de exporturi.

"Cooperarea dintre China si SUA va ramane vitala nu doar pentru binele celor doua tari, ci si pentru sanatatea economiei globale", a spus secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner.

In timp ce Statele Unite au promis sa-si scada deficitul bugetar, pana in 2013, China a fost de acord sa reorienteze economia spre consumul intern, precum era in trecut.

De asemenea, SUA au pus accentul pe reglementarea mai severa a sistemului financiar, iar Beijingul si-a aratat intentia de a liberaliza propriul sector financiar.

Oficialii chinezi au promis ca o sa trateze companiile straine in acelasi mod ca pe cele locale, mai ales cand vine vorba de contractele cu statul.

Dar, avand in vedere ca este cel mai mare proprietar de titluri de stat americane, Guvernul chinez are indoili cu privire la siguranta investitiei a sute miliarde de dolari, desi expunerea sa la moneda nord americana o impiedica sa critice prea asupru politicile monetare ale SUA.

"Drept tara care emite moneda de referinta, SUA trebuie sa gaseasca echilibrul si sa gestioneze corect impactul dolarului asupra economiei mondiale", a spus Wang Qishan, vicepremierul chinez.

China preia conducerea de la Statele Unite

In toate crizele din ultimul secol si jumatate, americanii au avut castig de cauza: au suferit poate mai mult decat oamenii altor tari, dar au iesit mai puternic din fiecare dintre aceste crize, SUA fiind liderul economic mondial.

Presa de peste hotare spune ca presedintele american, Barack Obama, a reusit sa aduca economia tarii sale pe linie plutire, iesind din recesiune, in urma unor rapoarte pozitive privind cresterea vanzarilor de locuinte, a productiei si a cererii la consum.

Este, oare, mai mult un castig de imagine pentru Obama, decat unul real pentru SUA?

Bineinteles, faptul ca recesiunea se apropie de sfarsit nu poate fi decat un lucru bun.

Insa, obisnuita cu prima pozitie, tara ar putea avea dificultati in a accepta ca a pierdut acest loc in favoarea Chinei.

Aceasta din urma a obtinut, in al doilea trimestru din acest an, o crestere economica de 7,9 procente, in timp ce analistii estimeaza o crestere de numai 2,5% a economiei americane, in cel de-al treilea trimestru, potrivit Newsweek.

De asemenea, multi economisti sunt de parere ca autoritatile americane sunt optimiste fara a avea o baza reala, cand anunta iesirea din criza, inaintea tuturor celorlalte state, avand in vedere ca somajul se apropie de 10%, iar sistemul bancar tot nu a rezolvat problema activelor toxice, evaluate la cateva miliarde de dolari.

Spre deosebire de China, consumul din Statele Unite a ajuns la cote maxime, inainte de criza, prin urmare economia ar trebui sa se bazeze pe altceva pentru crestere, doua dintre optiuni fiind exporturile si economiile, adica exact modelul pe care s-a bazat statul asiatic in ultimii ani.

Acest lucru nu se poate face, insa, peste noapte, iar China este mai mult decat pregatita sa preia fraiele economiei mondiale.

De altfel, ea si-a inceput deja atacul. Beneficiind de cele mai mari rezerve valutare din lume, Guvernul chinez a dat mana libera la achizitia de companii straine, acesta fiind, poate, primul pas al "invaziei". 

#SUA, # economie, # recesiune, # exporturi, # investitii , #stiri Barack Obama