Economia Chinei incepe sa-si revina treptat

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 10:02
1534 citiri
Economia Chinei incepe sa-si revina treptat

Economia Chinei da semne de revenire, dar va continua sa se confrunte cu "dificultati foarte mari", in contextul unei crize financiare globale care se adanceste, a spus duminica premierul chinez Wen Jiabao, scrie BBC News.

Guvernul Chinei a implementat deja un al patrulea pachet de relansare a economiei, de 585 miliarde dolari.

In ciuda problemelor cu care se confrunta, economia chineza, cea de-a treia din lume, ar putea creste cu cel putin 5% anul acesta, in timp ce produsul intern brut (PIB) al altor economii majore ar urma sa scada. Premierul a mai spus ca economia "s-a schimbat in mod neasteptat in bine, in primul trimestru".

Citand cifrele din sectorul investitiilor, consumului si comertului, Jiabao crede ca unele industrii sunt intr-un proces continuu de revenire. Dar acesta a explicat ca guvernul chinez este pregatit sa implementeze alte masuri pentru a se asigura ca economia continua sa se stabilizeze.

"Ceea ce trebuie sa facem, este sa ne folosim de toate masurile care ne stau in putere pentru minimalizarea efectelor crizei", a spus Jiabao. Comentariile premierului vin la numai cateva zile dupa declaratiile presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, care a anuntat ca "intrevede sperante" in ceea ce priveste o revenire a economiei americane.

Duminica, banca centrala a statului, People's Bank of China, a anuntat ca se va asigura ca sistemul financiar are lichiditati suficiente pentru sustinerea dezvoltarii economice.

Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut al Chinei va creste cu 6,5% in 2009 si cu 7,5% in anul urmator. China tinteste o crestere economica in 2009, chiar daca economiile din Statele Unite si Japonia se comprima. Economia tarii da "semne timpurii" de stabilizare, in conditiile in care investitiile sustinute de guvern contrabalanseaza o incetinire a exporturilor, potrivit estimarilor din 18 martie ale Bancii Mondiale.

Guvernul Chinei face eforturi pentru sustinerea cresterii economice, in contextul scaderii exporturilor, accentuarii somajului, ieftinirii caselor si accentuarii riscului de intrare in incapacitate de plata a celor care au credite.

Produsul intern brut a crescut cu 6,8% in trimestrul al patrulea, acesta fiind cel mai slab ritm din ultimii sapte ani. Economia a crescut cu 9% in intreg anul trecut, un ritm mai lent comparativ cu cel de 13% din 2007.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie, #China, #criza, #guvern, #pib, #investitii, #cifre, #banca, #mondiala , #stiri Barack Obama