Dupa curatenia din sistemul bancar, Obama se ia de multinationale

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 09:49
1677 citiri
Dupa curatenia din sistemul bancar, Obama se ia de multinationale

Presedintele american, Barack Obama, vrea sa taxeze veniturile obtinute de companii in strainatate, sperand sa colecteze miliarde de dolari de la multinationale si persoanele foarte bogate.

Ca si in Romania, o practica foarte populara in Statele Unite este trasferarea veniturilor pe o firma inregistrata intr-una din tarile cu o fiscalitate foarte redusa, asa numitele "paradisuri fiscale".

In acest mod, companiile nu mai platesc taxe pe venit in tara in care isi au sediul, economisind milioane de dolari.

Propunerea lui Barack Obama este menita atat a pune capat acestor practici, dar si a crea locuri de munca in propria tara - daca tot platesti taxe, nu are sens sa duci activitatea peste mari si tari - si sa sporeasca veniturile la buget.

Presedintele american a declarat ca, prin noile reguli, ar urma sa stranga 210 miliarde de dolari, in urmatorii zece ani. Potrivit The New York Times, schimbarile ar urma sa intre in vigoare din 2011, dupa ce se estimeaza ca economia globala isi va reveni de pe urma crizei.

Trezoreria americana a estimat ca, in 2004, s-au platit taxe de doar 16 miliarde de dolari, la venituri straine de 700 de miliarde de dolari, o rata de 2,3 procente, fata de cea normala de maximum 35%.

Obama a dat exemplul unei cladiri din Insulele Cayman, unde isi au "sediul" mai mult de 18.000 de firme americane. "Fie este cea mai mare cladire din lume, fie este cel mai important caz de evaziune fiscala din lume", a spus Obama. "Cred ca poporul american stie care dintre aceste doua optiuni este adevarata", a adaugat el, citat de Financial Times.

Desi masurile sunt foarte populare in randul americanilor, deja suparati de faptul ca banii lor sunt folositi pentru salvarea de la faliment a unor banci sau producatori auto, mediul corporatist s-a revoltat deja, pentru ca ar avea un impact negativ asupra profitabilitatii si capacitatii de a concura pe pietele externe.

In 2008, General Electric, spre exemplu, nu a platit nici un fel de taxa pentru cele 75 de miliarde de dolari de profituri externe, conform rapoartelor sale financiare. De asemenea, Citigroup a facut 22,8 miliarde de dolari in strainatate, fara ca bugetul SUA sa vada vreun ban.

Autoritatile americane au spus ca 83 din cele mai mari 100 de companii din SUA au subsidiare in "paradisurile fiscale". Citigroup are 427 astfel de subsidiare, Morgan Stanley, 273, iar Procter& Gamble, 83.

Propunerea presedintelui american ar avea impact mai ales asupra companiilor din domeniul farmaceutic, al tehnologiei, financiar si al bunurilor de consum.

Planul lui Obama ar putea fi oprit de Congresul american. Chiar colegii sai, din partidul Democrat, s-au aratat putin sceptici, spunand ca este nevoie de studii mai aprofundate, pentru a se demonstra ca noile taxe nu ar face mai mult rau decat bine.

Trebuie luat in considerare ca mediul corporatist din SUA este foarte influent in lumea politica, avand grupuri de lobby la toate nivelurile, mai ales in Congres, iar acestea ar putea schimba rezultatul votului asupra proiectului de lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar, # multinationale, # obama, # paradis fiscal , #stiri Barack Obama