Dupa cresterea plafonului de indatorare, Obama vrea reforme fiscale

Miercuri, 03 August 2011, ora 00:36
1858 citiri
Dupa cresterea plafonului de indatorare, Obama vrea reforme fiscale

Presedintele american Barack Obama asteapta o reforma fiscala si vrea sa vada o abordare echilibrata prin care bogatii sa plateasa mai multe taxe, pentru o reducere a deficitului, potrivit NewsIn.

Seful Casei Albe a subliniat ca legea privind ridicarea plafonului de indatorare este un prim pas important pentru a asigura ca Statele Unite traiesc prin mijloace proprii, dar a spus ca pentru refacerea economiei americane este nevoie de mai mult.

Intr-o alocutiune rostita in Gradina Trandafirilor, dupa ce Senatul a aprobat cu 74 de voturi la 26 - un vot covarsitor - ridicarea plafonului de indatorare, presedintele Obama a aratat ca se asteapta la o reforma fiscala, care sa fie propusa de noua comisie bipartizana infiintata prin noua lege.

Totodata, pentru o mai mare reducere a deficitului, este nevoie de o "abordare echilibrata", in care cei bogati sa plateasca impozite mai mari, a aratat presedintele.

El a atras atentia ca incertitudinea iscata de dezbaterile aprinse pe marginea ridicarii plafonului de indatorare au fost un impediment pentru afaceri, dar a mentionat si evenimente neprevazute, cum a fost cutremurul din Japonia, care au incetinit revenirea economiei americane.

Obama a cerut Congresului sa voteze cat mai repede toate textele de lege referitoare la comert, in prezent sunt impotmolite in legislativ, si a spus, de asemenea, ca vrea ca ajutorul de somaj sa fie extins.

Compromisul votat luni in Camera Reprezentantilor si marti in Senat pentru ridicarea plafonului de indatorare este rezultatul unei dezbateri lungi si substantiale, care permite evitarea unui dezastru economic facut de mana omului, a spus Obama. El le-a multumit cetatenilor ca au pus presiune pe politicieni pentru a vota in cele din urma textul ce indeparteaza de SUA perspectiva intrarii in incapacitate de plata.

Obama va promulga legea pentru ridicarea plafonului de indatorare in cadrul unei ceremonii cu usile inchise, marti dupa-amiaza.

Limita plafonului de indatorare - 14.300 de miliarde de dolari - urma sa fie atinsa de SUA marti la miezul noptii. In lipsa ridicarii acestui plafon, SUA intrau in incapacitate de plata si probabil ajungeau din nou la recesiune, ceea ce ar fi avut consecinte catastrofale la nivel mondial.

Prima parte a acordului votat marti prevede taieri in cheltuielile bugetare de aproape 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, dar o comisie speciala a Legislativului va examina ce alte noi reduceri bugetare s-ar putea face. Republicanii se tem de noi reduceri in bugetul apararii, in timp ce democratii nu vad cu ochi buni reduceri in sectorul social si medical.

Deocamdata, punctele-cheie ale acordului sunt urmatoarele:

- O crestere a limitei de indatorare, in mai multi pasi, intai cu o transa de 400 de miliarde de dolari, care va intra in vigoare imediat. O alta crestere, de 500 de miliarde de dolari, ar putea intra in vigoare de la toamna, daca o aproba Congresul.

- O a treia crestere, de 1.500 de miliarde de dolari - care ar trebui sa fie suficienta pentru anul viitor - ar putea fi avuta in vedere dupa intrarea in vigoare a unor noi masuri de austeritate.

- Reduceri de cheltuieli in valoare de 900 de miliarde de dolari vor avea loc in urmatorii ani in special in programele pentru educatie, locuinte si transport. Aceste reduceri ar putea aduce programele respective la nivelul din urma cu cativa ani. Apararea va pierde 350 de miliarde de dolari.

- O noua comisie legislativa bipartizana, formata din 12 membri, va recomanda viitoarele reduceri de cheltuieli, tinta fiind o economisire a 1.500 de miliarde de dolari.

Daca nu se atinge aceasta tinta, pentru diferenta care ramane se vor face reduceri automate de cheltuieli, de la 1 ianuarie 2013 - jumatate din programele de aparare, restul din celelalte programe, cu exceptia asigurarilor sociale, Medicaid, asigurarile de somaj, pensiile. Taierile din programul Medicare vor fi limitate.

- O revizire a codului fiscal ar putea fi o parte a solutiei viitoare de reducere a deficitului.

#barack obama, #reforma fiscala, #taxe bogati americani, #deficit sua, #ridicare plafon indatorare sua, #sua , #stiri Barack Obama