De la agenda lui Benjamin Franklin la PDA. Lucruri fara de care am avea mai putin timp

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 15:22
2691 citiri
De la agenda lui Benjamin Franklin la PDA. Lucruri fara de care am avea mai putin timp

Cum au devenit oamenii atat de productivi? Iata cateva evenimente esentiale care au ajutat la cresterea eficientei omului.

1791 - Autobiografia lui Benjamin Franklin

Parintele fondator al Statelor Unite a descris in autobiografia sa sistemul folosit pentru a-si tine viata in ordine.

Intr-o mica agenda, facuta de el insusi, Franklin nota in mod asiduu fiecare activitate a zilei. De la 5 dimineata la 8 seara, spre exemplu, acesta se "trezea, spala si se adresa Dumnezeului Atotputernic!".
Serile lui Franklin includeau "cina, muzica si conversatie", urmate de "examinarea zilei".

1841 - "Un tratat de economie domestica" scris de Catherine Beecher

Catherine Beecher, avocat pentru educarea femeilor, si-a dedicat viata ideei ca femeile pot fi la fel de eficiente si competente ca barbatii.

Aceasta a publicat "Un tratat de economie domestica pentru uzul tinerelor doamne acasa si la scoala" in incercarea de a codifica obligatiile domestice si de a scoate in valoare munca femeii.

Cartea a devenit rapid best-seller-ul acelei perioada, servind de asemenea ca ghid de time management. Beecher ne invata sa evitam pierderea de vreme in favoarea activitatilor productive, cum ar fi educatia.

1908 - Modelul T de la Ford

Cand Henry Ford a lansat Modelul T in 1908, probabil ca stia ca va schimba industria auto pentru totdeauna. Ceea ce nu stia era ca va schimba intreaga omenire.

Lansarea automobilului legendar a punctat trecerea masinilor din categoria produselor de lux in cea a produselor necesare, oferind o cale mult mai eficienta de a calatori.

1950 - Dwight D. Eisenhower

Pasionatul de BlackBerry Barack Obama nu a fost primul presedinte al SUA care a inspirat publicul cu productivitatea sa.

Acum peste 50 de ani, Eisenhower declara "Cu cat este mai important un lucru, cu atat este mai putin urgent. Cu cat este mai urgent un lucru, cu atat este mai putin important".

Sistemul de time management al lui Eisenhower impartea task-urile in patru categorii. Lucrurile importante si urgente erau rezolvate imediat. Cele urgente dar neimportante erau delegate, iar cele importante care nu erau nici urgente erau programate intr-un calendar.

Lucrurile neimportante care nu erau urgente erau minimizate sau eliminate.

1966 - "Executivul eficient" scrisa de Peter Drucker

Oamenii au prioritizat inca de cand aveau de ales intre a face focul si a ciopli o arma pentru a se apara de hiene.

"Executivul eficient" al lui Peter Drucker a codificat instinctul practic. Acesta a aratat ca executivii nu trebuie sa se gandeasca doar la unde sa-si petreaca timpul, ci si unde sa nu si-l petreaca.

Daca-i intrebati pe cei mai mari oameni de afaceri despre time management, cel mai probabil ca va vor cita din aceasta carte.

1970 - Aparitia agendei

Acesta este anul in care a fost inregistrat Day-Timer Inc. Aproape toate punctele importante din istoria companiei sunt importante si pentru istoria productivitatii personale.

In 1952, Dorsey Printing, cum se numea Day-Timer in acea vreme, a inceput sa produca agende personalizate pentru avocati.

Curand compania lansa produse similare pentru contabili si ingineri. In 1960 a scos pe piata Day-Timer, un sistem de programare a timpului pentru persoanele dezorganizate.

In urmatoarele cateva decenii au aparut noi formate si marimi, asa ca oamenii au avut de ales intre calendarele-agende pentru birou sau pentru perete.

Chiar si azi, nimic nu-ti da mai mult senzatia unui nou inceput de an decat o agenda nou-nouta.

1989 - World Wide Web

In acest an, Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web-ul si a facut din internet un produs accesibil oricui.

Intrebarea este daca in urmatoarele doua decenii www ne-a facut sa castigam sau sa pierdem timp.

1993 - Apple Newton

Termenul PDA (Asistent personal digital) a fost folosit pentru prima data de John Sculley pentru a descrie Apple Newton la Consumer Electronics Show in 1993.

PDA-ul a fost precursorul smartphone-ului. Si in acest caz, intrebarea este daca nu cumva pierdem timp din cauza acestor produse.


Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#aparitie internet, #cum devii eficient, #ford, #organizare, #presedinte sua, #productivitate, #smartphone, #time management , #stiri Barack Obama