Cum va arata harta superputerilor in 2030

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 07:54
1642 citiri
Cum va arata harta superputerilor in 2030

In 1956, rusii i-au informat, politicos, pe vestici ca "istoria este de partea noastra. Va vom ingropa". In anii '80 insa, istoria a parut sa tina cu Japonia. Acum se pare ca este de partea Chinei. 

Aceste profetii se autoanuleaza, dupa cum explica Larry Summers, fost consilier pe probleme de economie al presedintelui american Barack Obama. Ele se dovedesc a fi false in mare pentru ca SUA le ia in serios si apoi ia masurile necesare pentru a le putea sfida.

"Atat timp cat suntem ingrijorati de viitor, viitorul va fi mai bun", a declarat Summers, cu putin timp inainte de a parasi Casa Alba, citat de Financial Times.

Economia Chinei va reprezenta circa 23% din PIB-ul global, respectiv din intreaga economie mondiala in 2030, calculat in functie de paritatea puterii de cumparare. America va reprezenta mai putin de 12%. Modelul economic folosit pentru a calcula aceste ponderi are la baza si al treilea argument prezentat de catre Subramanian, respectiv "gravitatia".

Altfel spus, comertul dintre state depinde atat de marimea economiilor respective, cat si de apropierea, logistica, dintre partenerii de comert.

Comertul Chinei il va depasi pe cel al Statelor Unite atat pentru ca va inregistra o crestere economica mai repede, cat si pentru ca economiile vecine vor creste mai repede decat ale vecinilor SUA.

Pana in 2030, puterea economica a Chinei, calculata in functie de marimea economiei (PIB), dar si de comert si de investitiile straine atrase, va fi la un nivel similar cu cel detinut de catre Statele Unite in anii 1970 sau de catre Marea Britanie cu un secol in urma.

Care sunt cele mai mari economii ale lumii (PIB, calculat in functie de paritatea puterii de cumparare, estimari pe 2010)

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #superputeri, #economie china, #economie sua, #comert china , #stiri Barack Obama