Cum sa te deosebesti de restul angajatilor de pe piata

Duminica, 31 Mai 2009, ora 12:49
1821 citiri
Cum sa te deosebesti de restul angajatilor de pe piata

De ce anume depinde, pana la urma, succesul tau profesional? Talent si pasiune? Cu siguranta. Insa la fel de importante sunt si perseverenta, pregatirea si sincronizarea.

Presedintele american Barack Obama a introdus prin lege, in februarie 2009, mult asteptatul si anticipatul ajutor de 787 milioane de dolari, un plan care avea ca scop sa contracareze efectele somajului aflat in continua crestere. Dar aceasta lege nu a putut veni atat de repede in ajutorul celor 4.4 milioane de americani care si-au pierdut slujbele din decembrie 2007 si pana acum. Ultimele doua luni s-au dovedit a fi deosebit de grele, avand in vedere ca majoritatea companiilor mari cum ar fi Microsoft, Starbucks, Pfizer, Caterpillar, Home Depot, Macy's and Nissan au anuntat aproape in fiecare zi ca o parte din angajatii lor vor intra in somaj. Chiar si directorii au simtit lovitura, mai mult de 60 ramanand fara slujbe in 2008 iar alti circa 150 se asteapta sa-si piarda suprematia pana la sfarsitul anului 2009.

Sa fim realisti. Directorii care au astazi nevoie de job-uri nu isi permit sa astepte o decizie a Guvernului american care sa ajute indreptarea economiei. Intr-o "piata a cumparatorului", pentru angajatori ca acesta depinde numai de tine felul in care iti construiesti pasii pentru a avansa in cariera. Job-urile, cu toate ca sunt greu de gasit, exista pe piata, dar provocarea va consta in felul in care te poti evidentia in fata celorlalti.

Chiar daca ai atins cel mai inalt nivel al scarii corporatiste, s-ar putea sa descoperi ca, in aceasta piata instabila a joburilor, angajatorii iti vor cere, dincolo de calitatile tale de baza, creativitate, flexibilitate si capacitate de a te integra in cultura companiei. Poti iesi in evidenta daca reusesti sa iti creezi o imagine de angajat model, capabil sa se adapteze cu usurinta in cadrul unei economii fluctuante. De asemenea, astfel vei reusi si sa obtii posibilitatea de a avansa in careiera.

Unele dintre strategiile nontraditionale recomandate de Wall Street Journal includ :

•    Fii deschis pozitiile temporare sau de consultanta pe proiecte. Acestea iti vor permite sa atragi venit, sa-ti pastrezi abilitatile proaspete si sa te pozitionezi in fruntea listei celor luati in considerare pentru un job, atunci cand piata se va stabiliza.

Asa numitii liber profesionisti, in Statele Unite, alcatuiesc circa 30% din forta de munca americana, potrivit surselor oficiale, demonstrand o disponibilitate crescuta a angajatorilor si a companiilor de a lua in considerare si aranjamentele neconventionale de angajare.avand in vedere ca multe dintre companii nu pot angaja, in acest moment, oameni full-time, colaborarile temporare, in cadrul diverselor proiecte, sau angajarile temporare pe alte pozitii par a fi o alternativa atragatoare.

•    Ia in considerare functii pentru care poti sa fii supracalificat sau care platesc mai putin decat suma pe care o castigai pana acum. Cel mai probabil vei ajunge sa intreci asteptarile tuturor si ai putea transforma un astfel de job, aparent sub nivelul tau, intr-unul de vis. Aceasta este o strategie relevanta pentru organizatiile cunoscute ca apeland la promovari si mutari pe diverse alte departamente, toate in cadrul aceleiasi companii.

Avand performantele peste toate asteptarile, in mod constant, si demonstrandu-ti valoarea pentru companie, iti vei asigura o pozitie in topul listei angajatilor demni de promovare, atunci cand vor aparea oportunitati mai bune.

•    Fii dispus sa-ti schimbi domiciliul – intern sau chiar international. Cauta oportunitati care te vor tine, in cele din urma, in fruntea domeniului tau. In  vreme ce cererea de talente isi va reveni cu siguranta pe plan mondial, crearea de noi joburi ar putea sa fie mai dificila in economiile emergente, precum Brazilia, Rusia, India si China, in viitorul apropiat.

Succesul profesional, in orice tip de piata de munca, este deseori bazat pe perseverenta, pregatire si sincronizare, la fel de mult cat este bazat si pe talent si pasiune. Sa-ti pastrezi mintea deschisa cu privire la calea pe care urmeaza s-o iei pentru a-ti atinge obiectivele profesionale pe termen lung este una dintre cele mai bune modalitati de a te asigura ca esti perceput ca fiind un om de valoare, din punct de vedere profesional. Acest lucru va indemna organizatiile – chiar si pe cele provocate astazi de conditiile economice – sa vada avantajul imens pe care l-ar castiga daca te-ar angaja.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #cariera, #companie, #job, #talent , #stiri Barack Obama