Criza din Golful Mexic va scumpi semnificativ petrolul

Luni, 07 Iunie 2010, ora 12:56
1477 citiri
Criza din Golful Mexic va scumpi semnificativ petrolul

Piata petrolului da semne ca pretul barilului nu mai poate decat sa creasca in urma dezastrului BP din Golful Mexic, care va conduce in scurt timp la cresterea puternica a cheltuielilor destinate exploatarilor offshore si celor la mare adancime, transmite Bloomberg, informeaza Mediafax.

Diferenta de pret dintre contractele futures cu livrare peste opt ani si cele de referinta, cu scadenta luna viitoare, a crescut cu 86% de la 20 aprilie, cand a avut loc explozia fatala a platformei petroliere Deepwater Horizon, operata de BP in Golful Mexic.

Astfel, pretul petrolului cu livrare in decembrie 2018 este cu 21 de dolari mai ridicat decat cel al contractelor cu livrare in iulie 2010, spread-ul fiind de doar 11 dolari inainte de incident.

Inasprirea legislatiei internationale in domeniul exploatarilor petroliere offshore ar putea adauga inca cinci dolari diferentei, potrivit analistilor Deutsche Bank.

Presedintele Barack Obama a extins cu sase luni o interdictie privind eliberarea de noi permise pentru explorare si exploatare la mare adancime pentru operatiunile Royal Dutch Shell din largul tarmurilor arctice ale Alaska.

Decizia elimina practic din piata pentru o buna perioada de timp resurse potentiale de 23,2 miliarde de barili, adica circa 76% din toate rezervele dovedite ale Statelor Unite.

Numarul de platforme petroliere operationale in Golful Mexic a scazut cu 50% saptamana trecuta, la minimul ultimilor 16 ani, potrivit unui raport publicat vineri de Baker Hughes.

"Presedintele a spus sa ne oprim din sapat, iar acum vedem rezultatele. Inainte sa se sfarseasca totul, vom pierde si mai multe platofrme din Golf", a declarat economiostul sef pe teme de energie al Deutsche Bank Washington, Adam Sieminski.

O intarziere de un an a proiectelor "deepwater" la nivel mondial ar putea reduce oferta cu 500.00 de barili pe zi incepand din anul 2013, potrivit analistilor Sanford C. Bernstein.

In timp ce acest volum reprezinta doar 3% din consumul zilnic al Statelor Unite, este aproape suficient pentru Argentina, a treia mare economei din America Latina, noteaza Bloomberg.

Pretul petrolului cu livrare in iulie a scazut luni cu 2,8%, la 70 de dolari pe baril, din cauza temerilor legate de relansarea economica si de impactul unei perioade prelungite de dificultati asupra cererii de energie, transmite Reuters.

#barili, #criza, #golf, #mexic, #petrol, #pret , #stiri Barack Obama

Curs valutar

1 EUR = 4.9744 RON

-0.0008

1 USD = 4.5501 RON

0.0030
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  3. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  4. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  5. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  6. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  7. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  8. Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
  9. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  10. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”