Criza a subrezit credibilitatea Uniunii Europene

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 13:43
1643 citiri
Criza a subrezit credibilitatea Uniunii Europene

Liderii europeni vor incerca duminica sa demonstreze alegatorilor si pietelor mondiale ca pot invinge dificultatile ce au ingreunat luarea de masuri pentru depasirea unei crize ce a pus moneda euro sub presiuni fara precedent si a provocat neliniste sociala, relateaza Reuters.

Cea mai recenta dintr-o serie de intruniri europene inaintea summitului G20 din aprilie de la Londra, sedinta de trei ore din Bruxelles va fi o incercare de a calma atmosfera tensionata din Uniunea Europeana (UE), in contextul in care nu se vor lua noi initiative majore in viitorul apropiat.

Valorile de baza ale UE, precum sustinerea pietelor deschise si solidaritatea cu natiunile mai sarace, risca sa piarda teren in fata presiunilor exercitate asupra guvernelor, de a proteja industriile nationale.

"Un sistem de subventii si de imprumuturi nejustificate nu va avea rezultatul mult dorit, ci va cauza mai multe nemultumiri", a declarat primul ministru ceh, Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, potrivit Financial Times.

Acesta a precizat ca ajutoarele guvernamentale gresit directionate catre companiile nationale ar putea duce la falimentul concurentilor mai mici sau firmelor straine, provocand daune de lunga durata in piata interna a UE, bazata pe concurenta libera.

Criza a subliniat diferentele fundamentale dintre economiile ce formeaza zona euro, state precum Spania si Irlanda avand mult de suferit dupa spargerea bulelor ipotecare.

"Va fi important sa consolidam increderea in randul cetatenilor si al comunitatii de afaceri, aratandu-le ca se iau masuri serioase si bine coordonate", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o scrisoare trimisa liderilor europeni, informeaza NewsIn.

In contextul in care presedintele american Barack Obama a inclus in buget mai multe cheltuieli menite redresarii economice, lideri precum presedintele francez Nicolas Sarkozy au avertizat ca Europa trebuie sa fie pregatita sa adopte aceeasi strategie pentru protejarea companiilor aflate in impas.

"Statele Unite sunt indreptatite sa isi apere industria, asa cum o fac acum. Poate ca putem face acelasi lucru in Europa", a declarat Sarkozy in aceasta saptamana. Insa declaratia sa a accentuat temerile legate de masuri protectioniste, cum a fost sugestia ca grupurile auto franceze sa isi mute productia din Cehia inapoi in Franta.

Discutiile de duminica vor avea loc dupa ce Banca Mondiala (BM), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) au lansat joi un plan comun pe doi ani in care vor acorda pana la 25 de miliarde euro (31,7 miliarde dolari) pentru sprijinirea bancilor din Europa Centrala si de Est.

Bancile au aratat ca vor acorda finantari pentru stabilizarea bancilor afectate de criza economica globala si pentru sprijinirea companiilor mici si mijlocii, in obtinerea de capital.

De asemenea, bancile vor conlucra cu creditorii din Europa de Vest, pentru sprijinirea subsidiarelor acestora din estul si centrul Europei. Planul va fi anuntat oficial vineri. Conform schemei, BERD va aloca 6 miliarde euro anul acesta si in 2010, iar BEI va pune la dispozitia bancilor 11 miliarde euro, dintre care 5,7 miliarde euro imediat.

Banca Mondiala va aloca pana la 7,5 miliarde euro pentru proiecte de infrastructura si comert.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #dificultati, #euro, #europeni, #lideri, #mondiale, #moneda, #piete, #presiuni, #ue , #stiri Barack Obama