Cota de popularitate a lui Obama depaseste 50%

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 23:49
1293 citiri
Cota de popularitate a lui Obama depaseste 50%

Cota de popularitate a presedintelui american, Barack Obama, a depasit in ianuarie pragul simbolic de 50 la suta, pentru prima data de la jumatatea lui 2009, potrivit Mediafax.

La doi an de la preluarea presedintiei, 53 la suta dintre persoanele chestionate aproba actiunea presedintelui, o crestere cu opt puncte procentuale fata de luna decembrie.

"Ultimele sase saptamani au fost cele mai bune sase saptamani ale presedintelui de la inceputul mandatului", a comentat sociologul democrat Peter Hart, care a condus sondajul impreuna cu un omolog republican.

O serie de succese explica aceasta imbunatatire a situatiei. La sfarsitul lui 2010, Obama a obtinut abrogarea legii care le interzice homosexualilor declarati sa serveasca in armata si ratificarea tratatului de dezarmare nucleara START cu Rusia.

El a acceptat apoi prelungirea temporara a cadourilor fiscale pentru cei bogati, care dateaza din timpul administratiei Bush, in schimbul unei serii de ajutoare pentru clasa de mijloc acceptate de republicani.

Luna ianuarie a fost, de asemenea, marcata de cifre bune privind locurile de munca si de discursul, primit favorabil, al lui Barack Obama rostit la o ceremonie organizata in onoarea victimelor atacului din 8 ianuarie din Arizona.

Sondajul arata ca 74 la suta dintre persoanele intervievate aproba modul in care presedintele american a gestionat aceasta tragedie in cadrul careia au murit sase persoane, iar o democrata din cadrul Camerei Reprezentantilor a fost grav ranita.

Pe plan economic, optimismul persoanelor chestionate este la cel mai inalt nivel din ultimele 18 luni, 56 la suta dintre americani apreciind ca situatia se va ameliora in cursul urmatorilor cinci ani, fata de 21 la suta care cred ca se va inrautati.

Sondajul a fost realizat pe un esantion format din 1.000 de persoane adulte, in perioada 13-17 ianuarie. Acesta are o marja de eroare de 3,1 la suta.

#presedintele american, #cota de popularitate, #barack obama , #stiri Barack Obama