Congresul american a adoptat planul de relansare economica

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 11:09
1954 citiri
Congresul american a adoptat planul de relansare economica

Cele doua camere al Congresului american au adoptat ieri un plan de relansare economica evaluat la 787 de miliarde de dolari, prima victorie legislativa majora a presedintelui Barack Obama, care nu s-a bucurat, insa, de sustinerea republicanilor, relateaza AFP.

Senatul a aprobat planul de relansare ieri, in jurul orei locale 23.00 (sambata, 6.00 ora Romaniei), cu 60 de voturi pentru si 38 impotriva, dupa votul din Camera Reprezentantilor (246 de voturi pentru si 183 impotriva), care a avut loc in cursul dupa-amiezii.

"Presedintele Obama are acum un proiect de lege pe care sa il semneze, care va crea miloane de locuri de munca bine platite si care va ajuta familiile si companiile sa ramana pe linia de plutire din punct de vedere financiar", a declarat ieri, intr-un comunicat, influentul senator democrat Max Baucus, unul dintre arhitectii acestui plan de relansare.

In Senat, majoritatea democrata a beneficiat de voturile a trei republicani moderati, care i-au permis sa treaca peste orice tentativa de blocare din partea opozitiei. in Camera Reprezentantilor, insa, niciun republican nu a votat in favoarea planului. Reprezentantii opozitiei au criticat costul sau prea ridicat.

Adoptarea planului de catre cele doua camere permite Congresului sa transmita textul noii legi presedintelui Obama, pentru promulgare. Astfel, obiectivul democratilor de a trimite proiectul de lege pe biroul lui Obama inainte de vacanta legislativului, din luna februarie, a fost atins.

Dupa mai putin de patru saptamani la Casa Alba, Obama a obtinut planul sau de relansare, destinat sa creeze sau sa salveze intre trei si patru milioane de locuri de munca. ieri, el a avertizat, insa, ca adoptarea planului de catre Congres nu este decat inceputul actiunilor sale pentru refacerea economiei, Presedintele va prezenta miercuri, in cursul unei vizite in Arizona, un plan destinat sa limiteze confiscarile imobiliare a anuntat ieri purtatorul sau de cuvant, Robert Gibbs.

De-a lungul dezbaterii privind planul de relansare, care a durat circa o luna, republicanii au cerut mai multe scaderi de impozite, mai multe masuri in cadrul luptei impotriva crizei locuintelor si o reducere a cheltuielilor publice. "Nu sunt bani de la Monopoly, sunt bani adevarati", a spus liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, ieri, inainte de vot. "Vor trebui rambursati de copiii nostri", a avertizat el.

Republicanii au obtinut, insa, mentinerea cheltuielilor presupuse de plan sub 800 de miliarde de dolari, adica mai putin decat proiectul adoptat de Camera Reprezentantilor in 28 ianuarie (819 miliarde de dolari) si decat cel adoptat marti de Senat (838 miliarde de dolari).

Dupa mai multe ore de negocieri, Senatul si Camera Reprezentantilor, dominate de democrati, au anuntat miercuri ca au ajuns la un acord asupra unui text de compromis. Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a dat asigurari ieri ca textul planului de relansare "poate fi rezumat intr-un singur cuvant: slujbe". "Noi locuri de munca pentru cei 3,6 milioane de americani care au fost concediati de la inceputul recesiunii", a spus ea.

Insa Bursa din New York s-a inchis in scadere ieri seara, piata fiind putin descurajata de evolutia crizei: Dow Jones a pierdtu 1,04%.

Putin peste o treime din plan consta in masuri fiscale, iar restul in cheltuieli pentru infrastructura, sanatate, stiinte si tehnologie, educatie si dezvoltarea energiei din surse regenerabile.

#obama, # congres, # sua, # relansare economica, # miliarde, # dolari , #stiri Barack Obama