Cine castiga de pe urma crizei

Miercuri, 24 August 2011, ora 12:09
1643 citiri
Cine castiga de pe urma crizei

Economia americana a "derapat" si a inregistrat o incetinire puternica, declansand temerile referitoare la o recesiune de tip "double-dip". Economistii si-au inrautatit estimarile pentru restul anului in curs, dar si pentru 2012, pe fondul ratei mari a somajului, al problemelor legate de datoriile din Europa si incertitudinilor politice.

Economia este mult mai vulnerabila acum, la socuri, in comparatie de cum era cu un an in urma, scrie yahoo news. Totusi, din actualul context economic exista si oameni care au de castigat.

Datornicii

Ratele dobanzilor, de obicei, inregistreaza cresteri, dupa perioadele de recesiune, pentru ca instiutiile bancare coboara dobanzile cheie, determinand o crestere a interesului pentru creditare. Dar acest lucru nu se va intampla prea curand. Federal Reserve a anuntat, recent, ca va pastra, pe termen scurt, ratele dobanzilor la minimele inregistrate, cel putin pana in 2013. 

Acest lucru nu poate decat sa ii bucure pe cei care au rate, mai ales ca daca economia se scufunda si mai mult, ratele ar putea scadea si mai mult, ca urmare a deprecierii dobanzilor de politica monetara.

Soferii si transportatorii

Preturile la petrol variaza in functie de multi factori externi, de la evolutia pietelor bursiere, pana la confictele armate (cum este cel din Libia, din prezent).

Dar, in general, tendinta este ca preturile se creasca, in momentele in care economia mondiala este puternica si sa scada, cand aceasta este slaba. Economia afectata de criza a determinat o scadere aproape record pentru petrol, de la 113 dolari pe baril, pana la 85 de dolari/baril.

Soferii ar trebui sa nu se obisnuiasca cu ideea ca pretul la carburanti va scadea foarte mult, mai ales ca cererea mondiala de petrol va creste. Pretul gazelor naturale va continua sa ramana scazut, pentru inca un an sau doi, dar imediat cum economia isi va reveni, va inregistra, din nou, cresteri.

Cumparatorii

Inflatia nu poate fi o problema, atata vreme cat economia este slaba. Chiar daca inflatia a crescut recent, acum are un nivel de putin peste 3%.

Ca de obicei, costul asigurarilor sociale, al educatiei si al unor produse alimentare va creste mai mult decat alte preturi. Analistii estimeaza ca inflatia va scadea din nou, sub 2%, atat anul viitor, cat si in 2013. Asta, in principal din cauza costurilor cu forta de munca, unul  dintre cele mai costisitoare sectoare.

Exportatorii

O economie „anemica” va pastra, cel mai probabil, o valoare scazuta a dolarului, fata de celelalte valute importante, ceea ce este un avantaj pentru exportatori. De asemenea, de pe urma unui dolar devalorizat beneficiaza si sectorul turismului, pentru ca turistii cheltuie mai multi bani si sunt mai dispusi sa isi programeze vacante, cand stiu ca vor plati mai putini bani pentru servicii si cazare.

Republicanii

Nu in ultimul rand, clasa politica poate beneficia de pe urma crizei. Este aproape de la sine inteles ca realegerea presedintelui Barack Obama depinde de felul in care gestioneaza acum criza prin care trece SUA.

Momentan, sansele sunt in defavoarea lui Obama, pentru ca rata somajului va urca pana la 10% in timpul alegerilor prezidentiale, din 2012.

Nicun alt presedinte american, din timpurile moderne, nu a  mai avut de infruntat conditii atat de grave, iar contracandidatul sau republica ar putea fi privit ca un „binefacator al natiunii”.

Totusi, republicanii trebuie sa fie atenti sa nu deterioreze intentionat situatia economica a SUA, asa cum atrag atentia mai multi analisti, doar pentru a castiga capital politic.

#criza, #criza datorii europa, #economia america, #sua , #stiri Barack Obama