Chrysler si Fiat se ajuta reciproc

Joi, 11 Iunie 2009, ora 10:54
973 citiri
Chrysler si Fiat se ajuta reciproc

Dupa mai multe obiectii ridicate de unii creditori si respinse de Curtea Suprema din SUA, Fiat a preluat cele mai importante active ale Chrysler. Procesul de restructurare, desfasurat sub protectia Legii falimentului, a constat in gruparea activelor viabile intr-o noua companie.

Prin aceasta masura, Fiat spera sa supravietuiasca si sa iasa din cea mai grava criza din industria auto.

Noua companie este detinuta de catre Fiat in proportie de 20%, Guvernul SUA detine 9,85%, autoritatile canadiene - 2,46% si Fondul de pensii al sindicatului detine cel mai mare procent, respectiv 67,69%. Fiat are optiunea sa preia 51% din actiunile Chrysler, daca indeplineste obiectivele financiare specificate in contract.

Directorul executiv Fiat, Sergio Marchionne, va deveni si presedintele executiv al Chrysler. Fostul director al grupului american, Bob Nardelli, a anuntat anterior ca va parasi compania odata cu incheierea vanzarii.

Potrivit ziarului Adevarul, Chrysler Group va produce 4,5 milioane de masini pe an.

Tranzactia a decurs conform planurilor facute de presedintele Barack Obama, prin finalizarea rapida a procedurilor de faliment si pastrarea celor 54.000 de locuri de munca. Chrysler Group porneste la drum cu datorii mult diminuate, costuri de productie si cheltuieli mai reduse si cu un partener bine capitalizat si cu experienta in productia de motoare cu consum redus de carburanti.

„Noua companie n-a scapat insa de toate problemele cu care s-a confruntat fosta corporatie. Inca n-au modele noi, iar conditiile de piata sunt foarte dificile“, a declarat pentru Bloomberg, Stephanie Brinley, analist al pietei auto la Autopacific. Falimentul Chrysler a fost declarat pe 30 aprilie, iar revenirea pe profit depinde de mersul pietei auto din SUA, ce a scazut cu 46% in primele cinci luni din acest an.

Pierderile Chrysler se ridicau in 2008 la 16,8 miliarde de dolari, iar vanzarile sale coborasera cu 30%. Supravietuirea celui de al treilea constructor auto din SUA s-a datorat ajutorului de stat de 15,5 miliarde de dolari.

Vanzarile noulul grup sunt concentrate in America de Nord, unde Fiat este practic inexistent.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#chrysler, # fiat, # obama, # active , #stiri Barack Obama