China respinge presiunile facute de UE pentru aprecierea yuanului

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 13:13
1214 citiri
China respinge presiunile facute de UE pentru aprecierea yuanului

China isi va mentine pozitia in ceea ce priveste cursul valutar, refuzand sa sacrifice cresterea economica pentru a le face pe plac partenerilor comerciali, au precizat oficialii chinezi in urma unei reuniuni cu reprezentantii Uniunii Europene (UE), relateaza AFP, citat de NewsIn.

Oficialii europeni prezenti in China au repetat luni "importanta cruciala a unui curs stabil al yuanului", atat pentru economia Chinei cat si pentru relansarea mondiala, punand accent pe rolul de motor al cresterii pe care l-a avut China de la inceputul crizei.

Cu ocazia unui summit ce a avut loc la Nankin, premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat: "Unele tari fac, pe de o parte, presiuni asupra Chinei sa aprecieze moneda si, pe de alta parte, practica un protectionism comercial".

"Este nedrept. Aceste masuri reprezinta obstacole in dezvoltarea Chinei", a adaugat premierul.

Wen Jiabao nu a precizat despre ce masuri este vorba, insa autoritatile chineze sunt nemultumite de anchetele si de masurile anti-dumping aplicate pentru companii, in special de Statele Unite si de Uniunea Europeana, care, in 2009, a lansat cinci noi anchete anti-dumping asupra produselor chineze.

Cu doua saptamani in urma, cu ocazia vizitei presedintelui american Barack Obama in China, autoritatile de la Beijing au avut aceleasi nemultumiri, denuntand protectionismul si presiunile "injuste" din partea autoritatilor din Statele Unite, care cer aprecierea yuanului, desi au permis deprecierea masiva a dolarului.

Declaratiile lui Wen Jiabao vin dupa ce oficialii financiari ai UE au avertizat ca nivelul yuanului ar putea duce la o crestere a masurilor protectioniste in cadrul Uniunii Europene.

#china, #propuneri, #yuan, #protectionism, #comercial , #stiri Barack Obama

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos