China a depus plangere la OMC impotriva SUA, dupa impunerea de taxe vamale la importurile de pneuri

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 15:45
1462 citiri
China a depus plangere la OMC impotriva SUA, dupa impunerea de taxe vamale la importurile de pneuri

China a depus luni o plangere oficiala la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) impotriva Statelor Unite, considerand "abuziva" impunerea de catre autoritatile americane a unor taxe vamale suplimentare pentru importurile de pneuri din China, a anuntat ambasada chineza din Elvetia, citata de AFP.

Autoritatile de la Beijing sustin ca noile masuri luate de SUA reprezinta "practici abuzive", care "contravin regulilor impuse de OMC", mai arata un comunicat al ambasadei. Presedintele american Barack Obama a semnat, vineri, un decret prin care se impun taxe vamale suplimentare pentru importurile de pneuri pentru automobile importate din China, pe o perioada de trei ani, pentru a proteja companiile americane.

Decizia a provocat nemultumirea Chinei, care considera decizia Statelor Unite o "forma grava" de protectionism, ce afecteaza relatiile economice dintre cele doua tari. Masura va intra in vigoare pe 26 septembrie, iar taxele vamale aplicate vor fi de 35% din valoarea marfii importate in primul an, de 30% in al doilea si de 25% in cel de-al treilea, in plus fata de nivelul actual aplicat de Washington, de 4%, potrivit Bloomberg, care citeaza un comunicat de vineri seara al Casei Albe.

Administratia americana a luat aceasta masura dupa o plangere a sindicatului United Steelworkers impotriva Chinei, al doilea partener comercial al SUA. Sindicatul, care apara interesele a 15.000 de salariati de la 13 uzine de pneuri din SUA, sustine ca peste o mie de slujbe au fost pierdute in Statele Unite din cauza importurilor ieftine din China si ca fabricile se vor inchide daca tendinta continua. In 2006 si 2007, patru uzine de pneuri s-au inchis in SUA.

Totusi, Casa Alba a majorat tarifele mai putin decat a propus o comisie independenta, U.S. International Trade Commission, care ceruse taxe vamale timp de trei ani, de cel putin 55%, pentru a contracara importurile masive de pneuri chinezesti, care s-au triplat intre 2004 si 2008 - cand au ajuns la 46 milioane bucati.

Beijingul a argumentat ca decizia Casei Albe este lipsita de justificare, in conditiile in care exporturile de pneuri catre Statele Unite au cazut cu 16% in prima jumatate a acestui an, dupa ce urcasera cu doar 2,2% in 2008. Plangerea Chinei deschide discutiile dintre cele doua tari, ce se vor derula pe o perioada de 60 de zile. 

#OMC, # importuri, # sindicat, # protectionism, # taxe , #stiri Barack Obama