Cei 4 care decid SOARTA SUA

Joi, 28 Iulie 2011, ora 12:11
2434 citiri
Cei 4 care decid SOARTA SUA

Toata agitatia de la Washington referitoare la problema majorarii plafonului de indatorare a Statelor Unite ale Americii se rezuma doar la patru persoane-cheie, care au un cuvant greu de spus. Este vorba despre John Boehner, liderul democrat, Nancy Pelosi, liderul majoritatii, Harry Reid si liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell.

Cei patru trebuie sa faca apel la toata experienta pe care o au, sa isi puna la bataie farmecul personal si abilitatile de negociator pentru a gasi o solutie la impasul in care se afla SUA.

In plus, cei patru trebui sa gaseasca, fiecare, suficienti politicieni dornici sa ii sustina si sa evite intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata.

Pe langa voturile politice, fiecare din cei patru enumerati mai sus trebuie sa vina cu un plan care sa ii convina si presedintelui american, Barack Obama, noteaza cnbc.com.

Apropierea deadline-ului pune presiune suplimentara si ii face pe politicieni sa isi depaseasca limitele.

McConnell se plangea ca Reid ar fi incalcat un acord pe care cei doi l-au avut, dupa ce Obama a ratat, in tentativa sa de a gasi o solutie. Pe de alta parte, Reid a negat.

Toti sunt constienti de importanta unui acord si stiu ca miza nu ar putea fi mai mare. La polul opus, si consecintele unui esec si proportia dezastrului tind sa devina din ce in ce mai apasatoare.

In ciuda diferentelor de opinie, cei patru au mai lucrat impreuna, spre exemplu, in timpul crizei din 2008.

Dezbaterea referitoare la majorarea plafonului de indatorare a Statelor Unite a declansat si o cursa pentru afirmare si castigarea unui capital politic deosebit de important, in lupta pentru presedintita SUA.

Liderul democratiolor profita de acest context pentru a se remarca pe scena globala, in postura de al doilea om important in stat, care ar putea influenta rezultatul disputei economice si politice.

Potrivit jurnalistilor de la CNBC, Boehner s-a aflat pe picior de egalitate cu Obama, in timpul discursurilor de luni, 25 iulie. Marti dimineata, in timp ce analistii estimau ca planul lui Boehner va fi intampinat cu scepticism, politicianul a venit cu argumente practice.

Totusi, democratul ar putea avea nevoie de sprijinul partidului, in cazul in care planul sau va fi trimis catre Casa Alba.

Presedintele SUA incearca sa fie optimist. Intr-un discurs adresat natiunii, el avertizeaza ca Statele Unite se afla la un pas de "o grava criza economica", daca nu se va ajunge la un compromis politic, pana pe data de 2 august.

"Nu putem permite ca poporul american sa devina o victima colaterala in razboiul politic de la Washington, a spus Obama, citat de Bloomberg.

In replica, reprezentantul republicanilor a spus ca "presedintele doreste un cec in alb, ca sa continuie cheltuielile guvernamentale, un lucru ce submineaza determinarea americanilor", potrivit Bloomberg.

Intre timp, pana la o decizie clara, din partea Congresului american, aurul bate record dupa record. Pe 27 iulie, cotatia aurului a atins nivelul de 1.625 dolari pe uncie.

Chiar daca majoritatea investitorilor considera ca se va ajunge la un acord, nervozitatea de dinaintea deciziei pune presiune pe dolar, creste randamentul titlurilor emise de Trezorerie si sustine aurul.

In cazul in care SUA ar intra in incapacitate de plata, investitorii ar putea renunta la moneda americana si la titlurile Trezoreriei SUA.

#obama sua, #plafon sua, #sua faliment, #sua incapacitate plata , #stiri Barack Obama