CE: Bonusurile excesive pentru bancheri au dus la criza financiara

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 14:19
2209 citiri
CE: Bonusurile excesive pentru bancheri au dus la criza financiara

Comisia Europeana doreste limitarea bonusurilor pe care le primesc bancherii, pentru a reduce riscurile asumate de acestia, care au condus la criza financiara mondiala, a declarat sambata presedintele Jose Manuel Barroso intr-un interviu pentru presa germana, relateaza AFP.

"Plata de bonusuri excesive incita managerii financiari sa isi asume riscuri mari", a declarat Barroso pentru cotidianul Hamburger Abendblatt. Presedintele Comisiei considera ca trebuie creat un sistem care sa "limiteze lacomia de a obtine profituri rapide si care sa nu rasplateasca esecurile". Comisia va examina o propunere in acest sens "in aprilie sau mai", a adaugat el.

 In Marea Britanie, Statele Unite, si Franta, liderii politici denunta de mai multe luni cultura bonusurilor in sistemul financiar, pe care o considera la originea crizei financiare actuale.

Presedintele american Barack Obama a limitat recent la 500.000 de dolari remuneratia anuala a sefilor companiilor care primesc ajutoare de la stat, in timp ce premierul britanic Gordon Brown a promis sa puna capat "culturii bonusurilor pe termen scurt", printr-un sistem care prevede rambursarea acestora, in cazul in care deciziile pe care le-au rasplatit se dovedesc proaste.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy le-a cerut la randul sau bancilor franceze sa renunte la "partea variabila" a remuneratiilor pe 2008, in schimbul ajutorului financiar al statului.

#bonusuri, #bancheri, #criza financiara , #stiri Barack Obama