Candidatii la Casa Alba cer reluarea negocierilor asupra planului financiar

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 09:24
2042 citiri
Candidatii la Casa Alba cer reluarea negocierilor asupra planului financiar

Candidatii la Casa Alba au cerut reluarea negocierilor asupra planului pentru stabilizarea sectorului financiar, dupa respingerea surprinzatoare a acestuia in Camera Reprezentantilor. Republicanul John McCain a declarat luni ca vrea sa "readuca pe toata lumea la masa negocierilor", dupa respingerea planului de salvare a bancilor in Camera Reprezentantilor.


Candidatul a explicat la un briefing din Des Moines, Iowa, ca vrea sa "joace un rol constructiv si sa readuca pe toata lumea la masa negocierilor". "Cer Congresului sa isi reia imediat lucrarile, evident, pentru a rezolva aceasta criza", a spus McCain. "Nu este momentul sa ne intrebam cine e vinovat, este momentul sa ne ocupam de problema", a adaugat el.


McCain a mai spus ca a vorbit la telefon cu secretarul trezoreriei Henry Paulson si cu presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke, inainte de a pleca spre Columbus, Ohio, unde a avut un miting.


Impotriva oricaror asteptari, Camera Reprezentantilor a respins cu 228 de voturi impotriva si doar 205 pentru planul secretarului trezoreriei Henry Paulson, care prevedea deblocarea a 700 de miliarde de dolari pentru a cumpara active neperformante ale bancilor in sectorul imobiliar. Votul, cu atat mai neasteptat cu cat intervine la o zi dupa ce administratia ajunsese la un acord cu principalii lideri din Congres, a provocat scaderea Bursei din New York, care a pierdut 6,98% la inchidere, scadere record de aproape 800 de puncte.


La randul sau, candidatul democrat Barack Obama si-a exprimat increderea, in pofida respingerii planului, apreciind ca acesta inca poate fi adoptat de Congres. Obama a facut si un apel la calm catre piete.


Democratul a explicat la un miting electoral de la Westminster, Colorado, ca si el a vorbit la telefon cu Henry Paulson, cu presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi si alti membri importanti ai Congresului.


"Toti incearca sa lucreze la acest plan de salvare", a declarat senatorul de Illinois, dupa respingerea surprinzatoare a planului. "Am incredere ca vom reusi, dar va fi putin mai greu", a spus el.


"Este important ca pietele sa ramana calme si sa inteleaga ca planul va trece", a spus el, adaugand ca "in Congres lucrurile nu decurg niciodata lin". "Pentru moment, liderii democrati si republicani sunt de acord, dar membrii partidelor nu inca. Vor fi cateva zgaltaituri, tatonari si framantari, suisuri si coborasuri, inainte ca acest plan de salvare sa fie adoptat", a explicat el.


"Democrati, republicani, acceptati provocarea si rezolvati problema", a spus Obama, adresandu-se membrilor Congresului, insistand asupra faptului ca proiectul amendat, cu mai multa protectie pentru proprietarii de case aflati in dificultate si un constrol sporit al Congresului este mult mai bun decat "cecul in alb" cerut initial de administratia Bush.


Obama a adaugat ca daca il va invinge pe McCain in cursa pentru Casa Alba, va cere ca acest plan sa fie revizuit pentru a fi mai usor de suportat de catre contribuabili.