Biden promite sprijin pentru depasirea crizei in Europa

Duminica, 09 Mai 2010, ora 00:08
1153 citiri
Biden promite sprijin pentru depasirea crizei in Europa

Vicepresedintele american Joe Biden a promis sambata, in timpul unei vizite in Spania, sa sprijine eforturile UE pentru depasirea crizei economice, subliniind importanta consolidarii increderii pietelor in economie, relateaza DPA, citat de Newsin.

Biden a facut aceasta declaratie dupa ce s-a intalnit cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, a carui tara detine presedintia UE. Acesta a facut apel pentru un efort comun UE- SUA, pentru a transfera responsabilitatea institutiilor financiare, astfel incat cetatenii sa nu mai plateasca pentru criza globala.

Cei doi lideri au convenit si asupra necesitatii ca Iranul sa accepte regulile internationale, in conditiile in care Biden a subliniat ca Teheranul sustine in continuare terorismul, iar Zapatero a avertizat in legatura cu o cursa a inarmarii regionale in zona.

Vicepresedintele american a dat asigurari ca adminstratia Obama este in continuare dispusa sa discute cu Iranul, dar si Teheranul trebuie sa faca o serie de concesii. Biden, cel mai inalt oficial american care a vizitat Spania din 2001, a descris relatiile bilaterale ca fiind mai puternice ca niciodata.

El a multumit Madridului pentru contributia la lupta impotriva insurgentilor din Afganistan, in pofida criticilor de pe plan intern privind prezenta trupelor spaniole in acel teatru de operatii. Spania are circa 1.300 de soldati in Afganistan, in cadrul fortei NATO, si ar urma sa isi suplimenteze contingentul cu aproape 300.

Oficialul american a multumit autoritatilor spaniole si pentru ca au primit detinuti de la Guantanamo, centru din Cuba pe care presedintele Barack Obama vrea sa il inchida. Madridul a primit deja doi detinuti si va mai accepta inca trei.

Biden si Zapatero i-au urat regelui Juan Carlos, insanatosire grabnica. Monarhul, care s-a intalnit cu vicepresedintele american vineri, a fost operat sambata pentru inlaturarea unui nodul de la plamanul drept.

In ceea ce priveste un acord controversat privind schimbul de date bancare in cadrul luptei impotriva terorismului, Biden a dat asigurari ca vrea sa "risipeasca toata ingrijorarea" in ceea ce priveste apararea vietii personale.

"Lucram impreuna cu prietenii nostri spanioli si cu intreaga Uniune Europeana pentru a risipi toata ingrijorarea in legatura cu acest program. Avem incredere ca vom raspunde acestor ingrijorari si ca vom pastra programul, care este vital pentru securitatea cetatenilor nostri", a declarat vicepresedintele american.

Dupa intalnire, premierul spaniol si vicepresedintele american urmeaza sa viziteze o brigada de parasutisti care va fi desfasurata in Afganistan in luna iulie. 

#biden, #usa, #ue, #criza economica , #stiri Barack Obama