Barack Obama va prezenta primul sau plan bugetar

Joi, 26 Februarie 2009, ora 12:32
1967 citiri
Barack Obama va prezenta primul sau plan bugetar

Presedintele american Barack Obama isi va prezenta joi primul plan de buget pentru anul 2010, transpunand in cifre si proiecte angajamentul de a implementa ample reforme, reducand in acelasi timp cheltuielile statului, relateaza AFP.

"Prea adesea, nu am vazut in astfel de documente altceva decat cifre pe pagini sau un inventar al programelor. Nu asta vad eu insa in acest document. Este o viziune pentru America, macheta viitorului nostru", a declarat Obama marti, in Congresul american.

Dupa ce si-a consacrat prima luna de presedintie adoptarii masurilor de urgenta pentru combaterea recesiunii, Obama si-a descris bugetul pentru 2010 drept un mijloc "de a reface America in toata forta sa economica".

Documentul, care va fi publicat joi si care va prezenta numai in linii mari bugetul, urmand ca acesta sa fie detaliat peste cateva luni, "va face investitii in trei domenii absolut vitale pentru viitorul economiei noastre: energie, asigurare medicala si educatie", a declarat Obama.

Bugetul va crea un fond de 634 de miliarde de dolari pentru o perioada de zece ani, pentru a finanta generalizarea asigurarii medicale, promisa de presedinte in timpul campaniei, a explicat un oficial din administratie.

Acest fond va fi finantat prin desfiintarea reducerile fiscale pentru veniturile mari si prin economiile facute din fondurile pe care statul le va acorda organismelor de protectie sociala, spitalor si medicilor.

Cresterea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari ar servi si la acoperirea deficitului bugetar, informeaza NewsIn.

Obama ar lasa implementate pana la expirarea lor unele dispozitii fiscale luate de predecesorul sau, George W. Bush, si ar face ca plafonul de impozitare pe venituri sa treaca de la 35% la 39,6%.

Unul dintre marile obiective pe viitorii zece ani ale acestui buget este acela de a reduce la jumatate deficitul public in timpul celor patru ani de mandat ai lui Obama. Acesta ar putea depasi cifra record de 1.500 de miliarde de dolari in acest an, iar scopul este de a-l reduce la 533 de miliarde, adica 3% din Produsul Intern Brut, pana in 2013. Obama a declarat in Congres ca trebuie facut "sacrificiul prioritatilor perfect valabile".

Noua administratie a inceput sa treaca in revista toate cheltuielile si a prezentat deja posibilele economii pe 10 ani, in valoare de 2.000 miliarde de dolari. Casa Alba va elimina contractele care nu au facut obiectul unor licitatii in Irak, va suprima cheltuielile pentru armament invechit si va reconstrui programele de sanatate si educatie.

Obama va trebui sa faca insa multe eforturi pentru a impaca strictetea prevazuta cu marile reforme promise in campanie, precum cea a asigurarii medicale, pe care si-a luat angajamentul sa o puna la dispozitia a 46 de milioane de americani care nu beneficiaza de ea.

Reforma "nu va astepta inca un an", a dat el asigurari. Bugetul va pune accent si pe educatie, pentru ca "fiecare copil sa aiba acces la o educatie completa si competitiva", si pe energiile regenerabile, pentru care a consacrat un buget de 15 miliarde de dolari pe an. Potrivit lui Obama, bugetul reprezinta o dovada a vointei sale de transparenta.

In plus, spre deosebire de administratia lui Bush, cand razboiul din Irak si cel din Afganistan faceau obiectul unor legi ale finantelor diferite, de aceasta data costul lor va fi inclus in bugetul pentru anul 2010. "De sapte ani, suntem o tara aflata in razboi. Nu vom mai ascunde costul acestuia", a promis presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Obama, #SUA, #criza, #plan bugetar , #stiri Barack Obama