Barack Obama: Armata egipteana trebuie sa asigure o tranzitie credibila

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 00:05
1397 citiri
Barack Obama: Armata egipteana trebuie sa asigure o tranzitie credibila

Armata egipteana trebuie sa asigure o tranzitie "credibila in ochii poporului egiptean", a apreciat vineri presedintele Statelor Unite, Barack Obama, in cursul unei alocutiuni pronuntate la cateva ore dupa demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak, informeaza Mediafax.

"Poporul Egiptului a vorbit, vocea sa a fost ascultata, iar Egiptul nu va mai fi niciodata acelasi", a afirmat Obama. "Demisionand, presedintele Mubarak a raspuns vointei de schimbare a egiptenilor", a adaugat presedintele american, salutand retinerea armatei.

"Egiptenii au spus clar ca nimic nu va fi acceptabil cu exceptia unei democratii veritabile", a subliniat el, avertizand ca "zile dificile" s-ar putea anunta in tara. "In ultimele saptamani, ritmul istoriei s-a accelerat in mod alarmant, in timp ce egiptenii isi reclamau drepturile universale", a notat el.

"Egiptenii au fost o sursa de inspiratie pentru noi si au realizat acest lucru dezmintind ideea ca violenta este cea mai buna modalitate de a ajunge la justitie", a continuat Obama.

"Pentru Egipt, aceasta a fost forta morala a non-violentei, nu a terorismului, nu a crimelor fara sens, ci a non-violentei, care a deturnat traiectoria istoriei inca o data spre justitie", a apreciat el.

Presedintele american a afirmat de asemenea ca evenimentele din Egipt amintesc de "ecourile istoriei", ca germanii care au daramat Zidul Berlinului, indonezienii care s-au revoltat impotriva presedintelui Suharto si lupta non-violenta pentru independenta Indiei dusa de Mahatma Gandhi.

Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, in varsta de 82 de ani, a renuntat la functie vineri si a transferat puterea armatei egiptene, dupa 18 zile de contestare, provocand o explozie de bucurie in tara pe care a condus-o aproape 30 de ani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hosni mubuarak, #presedintele egiptului, #mubarak a demisionat, #demisie presedinte egipt, #demisie mubarak, #barack obama , #stiri Barack Obama