Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile americane, impotriva inaspririi legislatiei privind creditarea

Bancile americane, impotriva inaspririi legislatiei privind creditarea

Bancile americane implicate in cele mai riscante operatiuni de creditare ipotecara, factor care a contribuit la declansarea crizei financiare in 2007, au fost cei mai activi oponenti ai inaspririi legislatiei privind creditarea, potrivit unui raport al FMI.

Studiul, numit "A Fistful of Dollars: Lobbying and the Financial Crisis", nu mentioneaza nume de banci, insa sugereaza ca institutiile care s-au opus cel mai activ modificarii legislatiei creditelor ipotecare sunt cele mai mari institutii de credit si case de brokeraj din SUA.


"Creditorii care au facut cel mai intens lobby asupra acestor probleme au standarde de creditare mai relaxate, din punct de vedere al raportului imprumut-venit (...) si portofolii care cresc mai rapid", potrivit studiului.


Analiza este prima care arata cum activitatiile de lobby au contribuit la incurajarea asumarii de riscuri excesive pe piata ipotecara din SUA, potrivit analistilor FMI Deniz Igan, Prachi Mishra si Thierry Tressel.


La peste doi ani de la aparitia celei mai grave crize de dupa Marea Depresiune din anii '30, administratia presedintelui SUA, Barack Obama, insista sa implementeze legi mai severe pentru sistemul financiar, cu scopul de a descuraja bancile sa revina la politica de asumare de riscuri excesive.


Creditorii care au cheltuit milioane de dolari in activitatile de lobby asteapta, de asemenea, tratament preferential din partea autoritatilor, au indicat analistii FMI.


"Tratamentul preferential ar putea insemna o probabilitate mai mare de a fi salvat de stat, posibil sub conditii mai putin severe, in eventualitatea unei crize financiare", arata studiul.


FMI precizeaza, totodata, ca 16 din cei 20 de creditori cu cele mai mari cheltuieli intre anii 2000 si 2006 pentru activitatile de lobby au primit ajutoare financiare de la guvern. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1352 ori
Citeste mai multe desprebanci sua creditare criza credit legislatie