Bancile americane, impotriva inaspririi legislatiei privind creditarea

Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 23:58
1665 citiri
Bancile americane, impotriva inaspririi legislatiei privind creditarea

Bancile americane implicate in cele mai riscante operatiuni de creditare ipotecara, factor care a contribuit la declansarea crizei financiare in 2007, au fost cei mai activi oponenti ai inaspririi legislatiei privind creditarea, potrivit unui raport al FMI.

Studiul, numit "A Fistful of Dollars: Lobbying and the Financial Crisis", nu mentioneaza nume de banci, insa sugereaza ca institutiile care s-au opus cel mai activ modificarii legislatiei creditelor ipotecare sunt cele mai mari institutii de credit si case de brokeraj din SUA.

"Creditorii care au facut cel mai intens lobby asupra acestor probleme au standarde de creditare mai relaxate, din punct de vedere al raportului imprumut-venit (...) si portofolii care cresc mai rapid", potrivit studiului.

Analiza este prima care arata cum activitatiile de lobby au contribuit la incurajarea asumarii de riscuri excesive pe piata ipotecara din SUA, potrivit analistilor FMI Deniz Igan, Prachi Mishra si Thierry Tressel.

La peste doi ani de la aparitia celei mai grave crize de dupa Marea Depresiune din anii '30, administratia presedintelui SUA, Barack Obama, insista sa implementeze legi mai severe pentru sistemul financiar, cu scopul de a descuraja bancile sa revina la politica de asumare de riscuri excesive.

Creditorii care au cheltuit milioane de dolari in activitatile de lobby asteapta, de asemenea, tratament preferential din partea autoritatilor, au indicat analistii FMI.

"Tratamentul preferential ar putea insemna o probabilitate mai mare de a fi salvat de stat, posibil sub conditii mai putin severe, in eventualitatea unei crize financiare", arata studiul.

FMI precizeaza, totodata, ca 16 din cei 20 de creditori cu cele mai mari cheltuieli intre anii 2000 si 2006 pentru activitatile de lobby au primit ajutoare financiare de la guvern. 

Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?
Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?
Există numeroase bănci, fiecare cu o gamă largă de produse și servicii. Nu toate se potrivesc nevoilor tale financiare, însă. Dacă vrei să te bucuri de cât mai puține taxe, de o...
Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor a împrumutat marți, 23 iulie, 45 de milioane de lei de la bănci, în a doua licitație organizată în această săptămână. Ofertele primite de la instituțiile...
#banci, #sua, #creditare, #criza, #credit, #legislatie , #stiri Barack Obama

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc