Americanii traiesc o "catastrofa" economica si "opusul visului american", considera Obama

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 11:28
1681 citiri

Presedintele american Barack Obama a declarat ieri ca populatia traieste o "catastrofa" economica si "opusul visului american", dupa scaderea puternica a PIB-ului, ceea ce dovedeste, in opinia sa, urgenta unui plan vast de relansare.

"Este o catastrofa in curs de desfasurare pentru familiile americane", a declarat Obama la Casa Alba, dupa ce noua valoare a Produsului Intern Brut a fost data publicitatii.


"Este opusul visului american", a spus presedintele, evocand marturiile auzite in timpul campaniei de la americanii care si-au pierdut locul de munca sau locuinta.
""Recesiunea se agraveaza, urgenta cauzata de criza economica sporeste. Am depasit un nou prag ieri: cel mai mare numar de americani care primesc alocatii de somaj. Fiecare zi pare sa aduca noi falimente, locuri de munca pierdute si vieti bulversate. Am pierdut 2,6 milioane de locuri de munca anul trecut, iar 2,8 milioane de persoane cauta un serviciu cu norma intreaga, au nevoie de unul, dar au fost nevoiti sa se multumeasca numai cu unul cu jumatate de norma", a declarat Obama.


PIB-ul Statelor Unite s-a redus in cel de-al patrulea trimestru din 2008 cu 3,8%, cea mai mare scadere de la primul trimestru din 1982 (-6,4%), potrivit cifrelor oficiale date publicitatii vineri. PIB-ul a scazut mai putin decat fusese prevazut, avand in vedere ca analistii se asteptau la o reducere cu 5,4%, insa este al doilea trimestru consecutiv de scadere, pentru prima oara din anii 1990-1991.


Americanii au nevoie de actiuni imediate, a declarat Obama, care incearca sa convinga Congresul sa adopte planul sau de relansare, prin care intentioneaza, printre altele, sa salveze sau sa creeze 3-4 miloane de locuri de munca, potrivit administratiei.
Camera Reprezentantilor a adoptat miercuri o prima versiune a acestui plan, de 819 miliarde de dolari, care prevede reduceri fiscale, investitii in lucrarile publice, masuri sociale si ajutoare acordate guvernelor locale.


Senatul va examina saptamana viitoare propria versiune a planului. Cele doua camere ale Congresului, unde democratii sunt majoritari, se vor reuni ulterior pentru a ajunge la un acord privind textul final. Obama doreste ca planul sa fie adoptat pana la 16 februarie, pentru a-l putea semna si pentru a fi implementat.
"Sper ca vom putea continua sa (obtinem mai mult sprijin - n.red.) in Senat", a declarat Obama despre plan, lasand astfel deschisa posibilitatea unor negocieri cu republicanii. Acestia au votat miercuri impotriva planului, in Camera Reprezentantilor, in pofida eforturilor presedintelui, care doreste sa beneficieze de un sprijin cat mai extins.


"Este insa un lucru pe care nu-l putem face: sa amanam lucrurile prea mult timp. Americanii se asteapta ca noi sa actionam, iar acesta este exact lucru pe care intentionez sa-l fac ca presedinte al Statelor Unite", a conchis Barack Obama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#economie, #pib, #plan , #stiri Barack Obama