Ambasadorul SUA la Moscova: Viitorul relatiilor ruso-americane este incert

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 13:00
1146 citiri
Ambasadorul SUA la Moscova: Viitorul relatiilor ruso-americane este incert

Relatiile dintre SUA si Rusia sunt grav deteriorate si viitorul lor este incert in contextul actualelor tensiuni, a declarat marti seara diplomatul american John Tefft, numit de presedintele Barack Obama in postul de ambasador al Washingtonului la Moscova.

"Relatiile noastre cu Rusia se confrunta in prezent cu probleme grave si viitorul lor este incert", a declarat Tefft in cadrul unor audieri in Senatul american in vederea confirmarii sale in functia de sef al misiunii diplomatice a SUA in Federatia Rusa, dupa cum relateaza RIA Novosti.

SUA nu vor recunoaste niciodata anexarea Crimeii si considera Rusia responsabila pentru destabilizarea situatiei din Ucraina, a mai afirmat viitorul ambasador american la Moscova.

In aceasta situatie, a subliniat John Tefft, SUA trebuie sa continue discutiile cu Rusia pentru a se asigura ca "oficialii si cetatenii rusi inteleg politica americana, interesele si valorile sale". In acelasi timp, a mai afirmat Tefft, "pentru a elabora o abordare eficienta si avizata in aceasta criza, guvernul SUA trebuie sa stie cat se poate de exact ce gandeste partea rusa, care sunt obiectivele ei si de ce rusii adopta anumite pozitii, chiar daca noi le consideram inacceptabile".

In pofida acestor tensiuni si a sanctiunilor adoptate de Washington impotriva Moscovei, Teftt a promis, conform aceleiasi surse, "promovarea intereselor economice" ale companiilor americane prezente in Rusia.

De amintit ca Moscova a acceptat la inceputul lunii iulie numirea noului ambasador al SUA in Rusia in persoana lui John Tefft, un diplomat cunoscut pentru sustinerea afisata a aspiratiilor prooccidentale in Ucraina si Georgia, foste republici sovietice unde el a fost sef al misiunii diplomatice americane intre anii 2005-2013. Tefft a fost, totodata, adjunct al ambasadorului american in Rusia in perioada 1996-1999, cand la presedintia Federatiei Ruse se afla Boris Eltin.

Numirea sa ca ambasador in Rusia urmeaza sa fie confirmata in aceste zile de Senatul american, John Tefft succedandu-i astfel lui Michael McFaul, care a parasit postul in februarie, dupa doi ani ca sef al misiunii diplomatice americane, perioada in care si-a manifestat constant sustinerea fata de opozitia rusa, suscitand de fiecare data critici din partea Kremlinului.

#relatii SUA Rusia, #ambasador american Moscova, #tensiuni Rusia SUA , #stiri Barack Obama